A vizsgálatban a Barts, a londoni Orvostudományi Egyetem és a University College London kutatói 138 olyan embert követtek, akik a londoni maratonra készültek és korábban nem futottak még 42,2 kilométeres távon – írta a BBC hírportálja a Journal of the American College of Cardiology szaklap cikke alapján.

Az eredmények szerint hat hónap edzés után az ereik rugalmasabbá váltak, ami csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát. Az alanyok vérnyomása annyival csökkent, mintha gyógyszert írtak volna fel nekik. Azok profitáltak a legtöbbet a sportolásból, akik a legkevésbé voltak edzettek előtte.

A tanulmányt finanszírozó Brit Szív Alapítvány (BHF) szerint ennél kevesebb aerob mozgás valószínűleg hasonló eredménnyel jár.

– A legtöbb embernél a sportolás lényegesen több előnnyel jár, mint amennyi kockázata van – mondta Charlotte Manisty, a kutatás vezetője.

A kutatók szerint egy felnőttnek hetente legalább 150 perc közepes erősségű testmozgást kell végeznie – például sétálnia, kerékpároznia vagy párosban teniszeznie –, vagy 75 percen át kell intenzíven sportolnia, például futnia vagy fociznia.

(fotó: Shutterstock)