A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: részben a Falusi családi otthonteremtési kedvezmény eredményessége, részben pedig az az oka a döntésnek , hogy a kistelepülések egy jelentős részén még mindig csökken a népességszám. 

A Falusi CSOK a Magyar falu program része, amely 2019-ben a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében indult. 

Gyopáros Alpár a Falusi CSOK eredményei között említette, hogy a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát 2019. júliusi indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben.

Közölte, a Falusi CSOK azokra a kistelepülésekre terjed ki, amelyek népessége az elmúlt évtizedekben jellemzően csökkent vagy stagnált, együttesen 2678 ilyen település van az országban, ezek mindegyikében 5000 alatti a lélekszám.  

Hozzátette, gyermekvállalástól függően akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehettek, vehetnek azok a családok, amelyek az érintett településeken teremtik meg az otthonukat.