A Nemzeti Tehetség Program idén már harmadszor irányítja a reflektorfényt a helyi tehetségtámogatásra: novemberben az NTP közösségimédia-felületeire készített kisfilmmel, érdekes információkkal, hírekkel, valamint az országos médiában megjelenő interjúkkal, beszélgetésekkel hívják fel a figyelmet az önkormányzatok tehetségtámogató munkájára. 

A Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal jutalmazott települések közül 2022-ben Kecskemét került a helyi tehetségtámogatás hónapja kisfilm fókuszába, mivel a település fontos szerepet játszik a helyi fiatalok és tehetséggondozó szervezetek segítésében. 

A 2021-ben Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal kitüntetett város növendékei egyaránt kiemelt eredményt nyújtanak a tudomány, a sportok és a művészetek területén is. Kecskeméten nemcsak egy tehetséggondozó központot üzemeltetnek, hanem egy egyész tehetséggondozó hálózatot hoztak létre azokra a hagyományokra építve, amelyeknek nagy múltjuk van a városban.

Az önkormányzat a NTP-nek is köszönhetően támogatja a Bányai Júlia Gimnázium diákjait, akik a robotika területén a World Robot Olympiad világverseny nemzetközi döntőjében a második helyen végeztek, az Aurin Leánykart, amely több jelentős kórusversenyen is kiemelkedően szerepelt, valamint a Kecskeméti Szakképzési Centrumot, ahol az Akkreditált Kiváló Tehetség Központ egyedülálló módon támogatja a gépész képzés diákjait. A Programnak köszönhetően kiemelt támogatásban részesül Czeglédi Diána úszó, aki fiatal kora ellenére már 170 érmet, közte 99 aranyat nyert.

A Nemzeti Tehetség Program évente 300-350 ezer hazai és külhoni magyar fiatalt ér el közvetlenül és a támogatott szervezeteken keresztül közvetett módon.