– Egy 2018-as kutatásból kiderült, hogy a felnőtt magyarok közül 3,6 millióan már végeztek önkéntes munkát életükben.  Arányában a kisebb településen élők között a legtöbb az önkéntes: a falusi lakosok 38 %-a, míg a kisebb városokban élők 35,5%-a végez önkéntes munkát, míg a nagyvárosokban élők ennél valamivel alacsonyabb arányban – ismertette dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a Kossuth Rádió Napközben műsorában.

– A Családbarát Magyarország Központ is végez önkéntes munkát: a BOK Csarnokban létrejött tranzitközpontban Családbarát gyermeksarkot működtet önkéntesek bevonásával, a munkatársak pedig a többi között használt gyermekruhák gyűjtésében, a háborús menekültek segítésében, egyházi szervezésű önkéntes munkákban, a szülői munkaközösségek munkájában vesznek részt, vagy éppen parkok, tanösvények tisztántartásában segítenek – mondta dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

– A Családbarát Magyarország Központ által 2016-ban alapított Önként Jöttem díjjal kettős célunk van: egyrészt minden évben el szeretnénk ismerni egy önkéntes szervezet munkáját, másrészt pedig szeretnénk ráirányítani a figyelmet az önkéntesség fontosságára – hangsúlyozta az ügyvezető.

Felidézte: a közönség által jelölt 34 önkéntes szervezet közül - nehéz döntési folyamat után - a bíráló bizottság kiválasztott négyet. Erre a négy szervezetre összesen több mint 9600-an szavaztak. A legtöbben a Végeken Egészséglélektani Alapítványra adták le a voksukat, így az idén ők nyerték az Önként Jöttem díjat, amelyet december 5-én, az Önkéntesség világnapján adnak át.  

– Most pedig bárki, a lehetőségeihez mérten az anyagi elismerését is kifejezheti az ügy iránt. A csalad.hu/onkentjottem aloldalon feltüntettük a győztes Végeken Egészséglélektani Alapítvány számlaszámát, amelyre bárki utalhat pénzadományt. Az ide érkezett összeget az alapítvány az önkéntesek munkájának elismerésére fogja fordítani – ismertette dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

– A Családbarát Magyarország Központ adományozásra kérte a partnereit is, hogy lehetőségeikhez mérten szintén adományozzanak – tette hozzá az ügyvezető.  

Fontos erkölcsi elismerés az önkénteseknek

– A Kopp Mária által alapított Végeken Egészséglélektani Alapítvány fő tevékenysége a pszichés, pszichoszociális problémák kezelése, a lelki egészségvédelem, az egészség-promóció és a lelki egészség fejlesztése. Célunk, hogy a mentális egészség megőrzésének segítése minél messzebb, még a végekre is eljusson – közölte Székely András, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Elmondta: a szervezet pályázatokon keresztül igyekszik működni, és sokféle tevékenységet végez. A telefonos és email-es segítségnyújtás mellett kutatások készítésében is részt vesznek, képzéseket, tréningeket szerveznek, emellett pedig családi napokat is tartanak.  

– A telefonos és az online segítségnyújtást önkéntesek végzik. Az Önként Jöttem díj elnyerése nemcsak az alapítvány alkalmazottainak jelent fontos erkölcsi elismerést, hanem az önkénteseknek is. Mivel az anonimitás a hívók mellett az önkéntesekre is vonatkozik, ezért visszajelzések szinte soha nem érkeznek hozzájuk. Ez a fajta elismerés, amit most a külvilág felől kapnak az önkéntesek, azt jelzi, hogy fontos az a munka, amit végeznek – hangsúlyozta Székely András.

A kuratóriumi elnök elmondta, hogy terveik szerint a jövőben a fiatalok mentális egészségének fejlesztésére terveznek nagyobb hangsúlyt fektetni.  

Érzik a gyerekek, hogy elfogadják őket

A műsorban megszólalt az Önként Jöttem díjjal 2019-ben kitüntetett InDaHouse Hungary Egyesület alapítója, Benkő Fruzsina is.  

Elmondta, hogy a szervezet az encsi kistérségben segíti a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózását. Több mint 500 önkéntesükkel hétvégente fejlesztő foglalkozásokat tartanak hátrányos helyzetű gyermekeknek.  

– Elsődleges célunk a gyermekek hosszútávú segítése, fejlesztése, és a társadalmi befogadásuk lehetővé tétele. Ez utóbbihoz járul hozzá az, hogy érzik, a többségi társadalomból érkező önkéntesek figyelnek rájuk, elfogadják őket és segítenek nekik – hangsúlyozta az egyesület alapítója.

Benkő Fruzsina közölte: az iskolaelőkészítő és tanoda programban, illetve a nyári táborokban több mint 200 gyermek fejlesztését végzik.  

– Körülbelül 120 családdal dolgozunk együtt, és hétvégente két kisbuszunk hozza és viszi a gyerekeket a környező kistelepülésekről a foglalkozásokra, ahol az önkéntesek által elkészített feladatsorokat oldanak meg közösen – részletezte.

Az eredményekkel kapcsolatban elmondta: a hátrányok csökkentése nehezen mérhető, de vannak látható sikereik. Az iskolaelőkészítő program keretében tanév elején és tanév végén is mérik a gyerekek képességeit, amelyben érzékelhető a fejlődés: a többi között a finommotorikus képességeik fejlődnek, és a szókincsük bővül. Bár a legtöbb gyermek még nagyon fiatal, de már van négy olyan gyermek, akik a tanodában tanultak, és megszerezték az érettségijüket, egy fiatal pedig szakmát szerzett.