Európa egyik legmodernebb szűrőbusza indul el a legszegényebb településekre – mondta Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

A program előzményeiről szólva beszélt arról, hogy a szeretetszolgálat több mint tíz évvel ezelőtt kezdett el azzal foglalkozni, hogyan lehet a legszegényebb településekre szemüvegeket juttatni. A szemészeti program egy orvoscsoport segítségével indult el. A Látás ajándékba program során több mint ötezer szemüveg készült el. Ezt követően keresték meg a tapasztalataikkal az EMMI-t.

A települések iskoláiba és óvodáiba gyermekszemészeti szűrésekre specializálódott optometrista szakemberek érkeznek – közölte Csiki Zoltán, az EMMI egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

A szűrés ideje alatt videokonferencia keretében szemész szakorvos is rendelkezésre áll, aki online megtekintheti a műszeres vizsgálati eredményeket. Azokat a gyerekeket, akiknél ez indokolt, személyesen viszik szakorvoshoz.

Mammográfiai szűrőbuszt alakítottak át

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a szeretetszolgálat kérte az államtitkárság közbenjárását egy gyermekszemészeti vizsgálóegységhez, és ezért átalakítottak egy mammográfiás szűrőbuszt.

Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója elmondta, nagyon sok gyermeket vizsgálnak és látnak el, de az említett teleülésekből elég kevés gyermek jut el hozzájuk. Feladatuk nem csak az ellátást, hanem a programban részt vevő optometristák képzési is - jegyezte meg.

(fotó: Shutterstock)