Gyógyító kérdések - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Gyógyító kérdések

Dósa Anna
2021. ápr. 15. 5:00
Életmód

A világ legjobb gyógyszere sem ér semmit, ha nincs kéznél, amikor kellene, vagy nem úgy alkalmazzák, ahogyan megfelelően hat. Az okos gyógyszerszedéshez kíván segítséget nyújtani egy közelmúltban indult kampány.

Sok tényező ronthatja egy-egy medicina hatását, az orvosoknak pedig ritkán sikerül egy újonnan felírt gyógyszert részletesen bemutatniuk a betegüknek. Ehhez általában kevés az idő, és ha még el is hangzik sok fontos információ a doktortól, azok közül csak keveset jegyez meg a páciens. Ennek nem a figyelmetlenség az oka: egyszerűen így működik az ember stresszhelyzetben.

Emellett ott van minden gyógyszer dobozában kötelező kellékként a "betegtájékoztató". Ha az mégis elkallódott volna, akkor bármikor pótolható a magyar gyógyszerhatóság (OGYÉI) honlapjáról. Itt minden itthon engedélyezett szerhez megtalálható nemcsak a "betegtájékoztató", hanem az annál jóval részletesebb "alkalmazási előírás" is. Ez utóbbi az orvosok, gyógyszerészek számára – azaz sokkal több szakmai részlettel – mutatja be egy-egy medicina tulajdonságait, felhasználásának módját. Ám a 20-30-40 ezer karakteres iratok részletes áttanulmányozását vélhetően kevesen vállalják, mielőtt bekapják a frissen felírt gyógyszerükből az első szemet.

Ennél sokkal egyszerűbben is meg lehet szerezni az okos gyógyszerszedéshez szükséges információkat, ha sikerül a jól irányzott kérdéseket feltenni. Ebben akar segíteni egy nemrég indult kampány, a "Gyógyszereim 5xM". A közreműködő szakemberek öt tisztázandó kérdést emeltek ki: Mit? Miért? Mennyit? Mikor? Miként? Ha ezeket valaki végigveszi az orvosával vagy a gyógyszerészével, akkor a válaszokból már tudni fogja a legfontosabbakat. Azt is, hogy amit szed, az mire való, hogyan adagolja, miként időzítse a bevételét, és vegyen-e figyelembe bármi mást: étkezést, egyéb gyógyszert, italt, autóvezetést stb. Alkalmanként szedett szereknél ezeket a jellemzőket érdemes a házipatikában a dobozokon is jelölni, úgy kevésbé merülhetnek feledésbe. A párhuzamosan többféle gyógyszert szedőknél praktikusabb, ha az információkat egy egyszerű táblázatba foglalják. Az 5xM kampányban ajánlottak is erre egy mintát.

A listát egy orvosi vizsgálatnál vagy patikai konzultációnál is könnyű előkapni. A terápiás javaslatot adó szakember számára pedig komoly segítség lehet, ha könnyen át tudja tekinteni a beteg szokásos gyógyszerfogyasztását. Jó, ha a táblázat mellett szerepelnek a páciens ismert allergiái is, mert azzal is mérsékelhető a terápiás balfogások rizikója.

Az igazán magabiztos gyógyszerhasználathoz még tisztában kell lenni a tárolás helyes körülményeivel, a lehetséges mellékhatásokkal, ahogy azzal is, miként lehet felismerni azt, ha jól működik szer, vagy ha éppen hatástalan. Ehhez a "haladó szinthez" mintegy másfél tucatnyi kérdést kell tisztázni az orvossal vagy a gyógyszerésszel. Ehhez is készült egy segédlet, ami letölthető a Semmelweis Egyetem weboldaláról. Aki ezt a kérdéssort már maga is meg tudja válaszolni, az megnyugodhat: elég jól ismeri a gyógyszerét.


Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(fotó: Shutterstock)