Ha nem szedünk fel sok többletsúlyt, akkor a test is könnyebben regenerálódik. Az ideális állapot eléréshez Ratkó Tünde szülésznő ad tippeket.

-– A várandósság mindenképpen hízással jár, de az nagyon nem mindegy, hogy mennyivel. Normál testsúly esetén ez a szám nemigen lehet több 8 kilónál, de ez persze alkatfüggő is. Ha a kismama odafigyel magára, és nem dől be olyan régi rossz beidegződéseknek, mint a kettő helyett evés, akkor a súlytöbblet sem lesz nagy. -– Ehhez a mozgás és a megfelelő tápanyagpótlás a kulcs, utóbbit a szakemberek ajánlása alapján ma már várandósvitaminokkal támogatunk meg.

A súlytöbblet elkerülésére azonban akkor van a legnagyobb esélyünk, ha a választott vitaminkészítmény jól hasznosul, és megfelelő anyagokat adagol. Előbbi feltétele a szerves, biológiailag aktív kötés az anyagokban (pl.: cink-citrát, réz-glükonát), míg utóbbihoz a megfelelő tagoltság tartozik. A várandósság három trimesztere eltérő tápanyagigényekkel rendelkezik, ezt pedig a várandósvitaminnak mindenképpen megfelelően kell kiszolgálnia.

-– Ha nem szedünk fel sok többletsúlyt, akkor a test is könnyebben regenerálódik. Ehhez azonban nem az kell, hogy a terhesség alatt sanyargassuk magunkat, hanem a már említett dolgok. Alapesetben a szervezet ugyanis nem halmoz fel több zsírt, mint amennyire szükségünk van.

A szülés után a hormonrendszer visszaáll a normál működésre, ami alól csak a szoptatásnál jelen lévő prolaktin és oxitocin képez kivételt jó esetben. A két hormon hatással van a nemi hormonok termelődésére és így a szexuális életre, vagyis a vágy visszatérésére is - mondja Ratkó Tünde.

-– Elméletben maga a test, a szövetek, a bőr a méh regenerálódnak a gyermekágyi időszak végére, minden szervi elváltozás pedig nagyjából 9 hónap alatt tér vissza az eredeti, a várandósságot megelőző állapotba.

Visszatér, ha tud

A regenerálódás szükségszerű, ám sajnos nem minden esetben teljes. A második, harmadik, vagy sokadik gyermek után a szövetek mind kevésbé képesek regenerálódni, de ezzel mindenki számol. Sok esetben azonban az első szülés után is visszamaradnak olyan dolgok, amikkel a nők többsége kénytelen megbarátkozni.

Az ok ebben az esetben is prózai: ahogyan a várandóssághoz, úgy a regenerálódáshoz is szükség van a többlet tápanyagra. Ha ugyanis nincs elég a szervezet alkotóelemeiből, a test nem az esztétikumra, hanem a működés fenntartására törekszik. Érthetőbben: a test összes funkciója nagyjából helyreáll, de a bőr már nem lesz ilyen szerencsés. Nem véletlen, hogy a várandósvitamin szedését egészen a szoptatás végéig javasolják, mely jó esetben a szülés után egy évnél is tovább tarthat.

-– A test megfelelő működésének, és persze a szépségének is alapfeltétele az építőkövek rendelkezésre állása. Ha az hiányzik, akkor feleslegesen erőlködünk, tenni nem tudunk a megereszkedő bőr és társai ellen.

A megfelelő, szerves tápanyagok pótlása mellett azonban a mozgásnak is kiemelt jelentősége van. A mozgás serkenti a vérkeringést, a méreganyagok kiürítését, és az izomépítést. Ez utóbbira pedig nagy szükség lehet, ugyanis van egy testrész, melyet sajnos a tápanyagok sem képesek szépen helyreállítani, ez pedig a mell. A szoptatás után ugyanis a mell sokszor megereszkedik, de minden esetben veszít teltségéből. Ezt azonban könnyen lehet orvosolni azzal, ha a mellizmokat eddzük, így a dekoltázs újra csinos és figyelemfelkeltő lehet.


(Fotó: Shutterstock)