Húsvét közeledtével kimondottan jó családi program lehet az ünnepi készülődés-ráhangolódás, amikor is amellett, hogy tavaszi hangulatot varázsolunk a lakásba, kedvünkre kiélhetjük a kreativitásunkat. Ráadásul a gyerekek is imádnak ilyenkor kézműveskedni, varrni, festeni, ragasztani, vagyis minden adott ahhoz, hogy a napfényes tavaszi időszakban együtt élvezzük az alkotás örömét.   

–  A saját magunk által készített munkának, alkotásnak, dísznek mindig nagyobb az értéke, mint a boltban vásárolt dekorációnak. Annak idején, amikor még óvónőként dolgoztam, úgy éreztem, talán nincs is szebb és felemelőbb feladat annál, mint a gyermeket megtanítani alkotni – mondja Hegyi-Deák Katalin, a Családbarát Magyarország Központ munkatársa, aki azon túl, hogy ügyviteli szakterület vezetőként nagy odaadással végzi a munkáját, szabadidejében a selyemszalagok hajtogatására épülő japán kanzashi-technika művelőjeként egy legkevésbé sem mindennapi szenvedélynek hódol.  

Kata kreativitását és szűnni nem akaró alkotókedvét mi sem bizonyítja jobban, minthogy húsvét alkalmából egy különleges – ámde egyszerű – tojásdíszítési technikát ajánl a figyelmünkbe. 

– Hungarocell tojás díszítéséhez hoztam ötletet – újságolja Kata. – Ennek a húsvéti dekorációnak az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és gyerekek is bátran próbálkozhatnak vele, egy kis szülői segítséggel.  

1. kép - Amire szükségünk lesz a hungarocell tojás díszítéséhez: 

hungarocell tojásforma (többféle méretben kapható, kicsi gyerekeknél célszerűbb a nagyobb méretű formát választani),  

fonalak (vastagabb horgolófonal, nagyon jó az újrahasznosított is, kenderzsineg stb, a lényeg, hogy ne legyen túl vékony). Gyöngyökkel, kávészemekkel, gombokkal stb. tetszés szerint díszíthetjük a formát (jó ötlet egy régi, lebontott gyöngysor, és a régi gombok is kiválóak lehetnek). Végül, de nem utolsósorban: olló és univerzális ragasztó. 

2-3. kép - A tojás alsó felénél kezdjük a munkát. A tojást egy kis részen bekenjük ragasztóval és a fonalat körkörösen elkezdjük a formára feltekerni. Folyamatosan haladunk mindig feljebb és feljebb, ügyeljünk, hogy egyszerre ne kenjünk meg túl nagy részt ragasztóval! Mindig csak akkora felületet ragasztózzunk be, amelyet még gyorsan be tudunk tekerni a fonallal. Közben figyelünk arra is, hogy a fonalszálak szépen illeszkedjenek egymás mellé. A tojás felső részén fejezzük be a fonal feltekerését. 

4-5. kép - Tetszőleges helyre ragasszunk fel egy nekünk tetsző díszítő elemet: ez lehet akár egy régi gomb is, én most egy fagyöngyöt választottam. Nyomjunk ragasztót köré és tetszőleges méretben tekerjük körbe fonallal. 

6. kép – Utolsó lépésként tetszés szerint díszítsük fel a tojást, én most kávészemekkel dekoráltam. A feldíszített tojás tetejére fonalat rögzítettem, de ez elhagyható, ha nem akarjuk felakasztani. A fonalat szintén fagyönggyel erősítettem oda. 

A kész hungarocell húsvéti tojásokat felakaszthatjuk egy csokor barkára, ha igazán mutatós tojásfával szeretnénk megadni a vidám hangulatot az ünnepnek. Ha nincs otthon barka, a dekoratív tojások álló asztaldíszként is szépen mutatnak.  

.