A szakember szerint a járványhelyzettel járó tavaszi korlátozások rendkívül hátrányosan érintették, mi több, március közepétől másfél-két hónapra teljesen befagyasztották a hazai ingatlanpiacot.

– A pandémiát Budapest, azon belül is a belváros szenvedte meg leginkább – magyarázza Balla Frigyes. – Az V. és a VI. kerületben jellemzően befektetési céllal vásároltak, vásárolnak lakást az emberek, és mivel a világjárvány következtében eltűnt a turizmus és elmaradtak a külföldi turisták, áprilisban a belvárosi ingatlanpiac gyakorlatilag összeomlott. Ugyanakkor amikor májusban elkezdődtek a lazítások és véget ért a kijárási korlátozás, a piac viszonylag gyorsan magára talált, elsősorban a külvárosi részeken. Olyannyira, hogy ezeken a területeken májustól novemberig a tavalyi forgalomnak a 70-80 százalékát tudtuk elérni.

Pozitív várakozások az ingatlanpiacon

A szakember szerint a kormány által a közelmúltban bejelentett Otthonteremtési program a már meglévő lakásvásárlási kedvezményekkel együtt várhatóan nagyban hozzájárul, hogy a jövő évtől ismét felpörögjön az ingatlanpiac.

– Már most érezhető, hogy a bejelentések hatására a piac „befekézett” egy picit, ugyanis azok, akik szeretnének élni az új program kínálta kedvező lehetőségekkel, elkezdték elhalasztani a vásárlásaikat – mondja a Balla Ingatlan operatív igazgatója. – Például, ha valaki ingatlant szeretne vásárolni, és abból indul ki, hogy január 1-től mentesülhet a vételár 4 százalékát jelentő illeték megfizetése alól, mert megkapja az illetékmentességet abban az esetben, ha a CSOK támogatást igénybe veszi, az illető nyilván későbbre teszi a vásárlását. Összességében azért is vagyok optimista, mert úgy gondolom, hogy ezek az elhalasztott vásárlások 2021-ben realizálódni fognak.

Újat vagy használtat?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon a jövő évtől elérhető Otthonfelújítási támogatás miként hat majd a használt lakások iránti keresletre. Hiszen egy rosszabb állapotú ingatlan vételára alacsonyabb, mint egy újépítésűé, a felújításra pedig fel lehet használni a vissza nem térítendő támogatást.

– Összességében az újépítésű ingatanokra azért mégiscsak több lesz a kedvezmény – teszi hozzá a szakértő –, ezzel együtt azt gondolom, és arra számítok, hogy az említett támogatás növelni fogja a használt ingatlanok iránti keresletet, különösen a kisebb méretű, 35 és 60 négyzetméter közötti lakások esetében. Sokak számára jelenthet segítséget az is, hogy a jövőre induló Otthonfelújítási program révén a lakótelepi, azaz panellakások egy része is korszerűbbé válhat.

Hol érdemes lakást venni?

– Budapesten egyértelműen megfigyelhető, hogy a belvárosba, például az V. és a VI. kerületbe családok egyáltalán nem költöznek – jegyzi meg a szakember. – Ezeken a területeken az emberek jellemzően azért vesznek ingatlant, hogy rövid vagy hosszú távon kiadják azt, tehát családok nem keresnek belvárosi lakást.

– A főváros legnépszerűbb kerülete mostanra az egyik legdrágábbá vált: az elmúlt 10-15 évben nagyon sokan költöztek a XIII. kerületbe. Ez a városrész kifejezetten jó adottságokkal bír, frekventált helyen található, közel van a belvároshoz, rendelkezik metróvonallal, kiváló az infrastruktúrája, és jelentős fejlődésen esett át az elmúlt években. Ott található a Váci úti irodafolyosó, amely számos munkalehetőséget kínál. Mindezeknek köszönhetően napjainkra a XIII. kerület jelentősen felértékelődött.

– Ha megnézzük Budapest térképét, a budai oldal, leszámítva a déli területet, nagyon drága, még úgy is, hogy a koronavírus-járvány hatására valamelyest csökkentek az árak – folytatja Balla Frigyes. – Ezzel szemben a pesti oldalon a külső kerületek (pl. a XV., XXI.) vonzóak lehetnek, mert ott a budapesti árakhoz képest kedvezőbb áron lehet ingatlant vásárolni. A XVII. kerület kifejezetten olcsó a többi fővárosi kerülethez viszonyítva, és a XIX. sem tartozik a drágák közé. Tehát alapvetően azt javaslom, hogy ha valaki olcsóbb lakást vagy családi házat keres, akkor ezekben a kerületekben érdemes körülnéznie. Egyébként az idei évben a járványhelyzet hatására a külvárosi részekben megnőtt a kereslet a kerttel vagy kertkapcsolattal rendelkező ingatlanok iránt. Emellett, amit még szintén megfigyeltünk, vírushelyzet ide vagy oda, az agglomerációban alig csökkentek az ingatlanárak, és az eladások sem estek vissza olyan mértékben, mint Budapesten.

Mi alapján dönt a család?

– Az új otthon kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy a családfenntartó hol dolgozik, mert az ő munkahelyétől való távolság és az oda való bejutás időtartama alapvetően meghatározza, hogy a család hova fog költözni – mondja az ingatlanszakértő. – Emellett kisgyermekes családok számára fontos kritérium, hogy jó színvonalú iskola, óvoda legyen a közelben. A harmadik szempont, ami befolyásolja a döntést, sőt, igazából megelőzi az előző kettőt, az a vásárló pénztárcája, azaz a család anyagi helyzete. Ezért is gondolom, hogy a most bejelentett kormányzati támogatások azoknak a családoknak is komoly segítséget jelentenek majd, akiknek eddig a korlátozottabb anyagi lehetőségeik miatt kellett lemondaniuk egy nagyobb és szebb otthonról.