A gyermeknap története több mint egy évszázadra nyúlik vissza; az első ilyen rendezvényt az 1850-es évek végén Amerikában jegyezték fel. Charles Leonard, egy massachusettsi unitárius lelkész, különleges istentiszteleteket tartott a legkisebbeknek május második vasárnapján.

Az első állami gyermeknapot Törökországban ünnepelték 1920 tavaszán, Kemál Atatürk javaslatára. Az igazi áttörés 1925-ben történt, amikor Genfben az első Nemzetközi Gyermekjóléti Konferenciát tartották, majd az ENSZ közgyűlése 1954-ben határozott úgy, hogy június 1-én lesz a nemzetközi gyermeknap. Több mint 50 ország csatlakozott ehhez a programhoz. Az Egyesült Államokban viszont június második vasárnapján tartják a gyermeknapot, míg Magyarországon május utolsó vasárnapján.

A Gyermeknap Magyarországon

Hazánkban a gyermeknap ünneplése 1931-ben kezdődött. A Horthy-korszakban még gyermekhét volt, majd a háború utáni, a Rákosi-korszakban, pontosabban 1950 óta, május utolsó vasárnapján tartjuk a gyermeknapot.

Azóta ezen a napon országszerte számos program és rendezvény várja a gyermekeket, többek között vidámparkok, játszóházak, szabadtéri koncertek és különféle kulturális események.