A kisgyermekek napi rutinja nagymértékben befolyásolja a testsúlyuk alakulását – idézte a Parents magazin az International Journal of Obesity folyóiratban publikált új kutatást.

Eszerint azok a szülők, akik egy meghatározott napirendet alakítanak ki gyermeküknél óvodáskorban, komoly hatással vannak kora tinédzserkori éveikre is. A kutatók szerint kulcsfontosságú, hogy már kisgyermekkorban megtanítsuk a gyermekünknek, miként tarthatják fenn a lelki és fizikai egészségüket.

Az említett kutatásban 11 ezer Angliában élő, 2001 és 2002 között született gyermeket vizsgáltak. Eszerint a 3 évesek 41 %-a feküdt le minden nap azonos időben, közel 50 %-a étkezett rendszeresen, és 23 %-ának szabályozták, hogy mennyit nézhet tévét vagy egyéb digitális képernyőt.

Az alvás a legfontosabb

A kutatók szerint a három kritérium közül az alvási idő a legfontosabb az elhízás szempontjából. A kutatásban szereplő 11 éves gyerekek 6 %-a volt túlsúlyos, és rájuk jellemző volt az is, hogy óvodás korukban rendszertelen időben fektették le őket a szüleik.

– Az alvásnak rendkívül nagy jelentősége van, különösen a kisgyermekeknél – hangsúlyozta Sarah Anderson, a tanulmány egyik szerzője és az Ohio Állami Egészségügyi Főiskola professzora. – Annak ellenére, hogy még mindig nem tudunk mindent az éjszakai pihenés és az anyagcsere kapcsolatáról, a kutatások egyre szorosabb összefüggést találnak az elégtelen alvás és az elhízás között – tette hozzá a kutató.

A hivatalos ajánlások szerint a 3-5 éves gyermekeknek naponta 10-13 óra alvásra lenne szükségük. Ennek a mennyiségnek az állandó jelenléte az egyik legfontosabb faktor az egészséges életmód kialakításában.

(fotó: Shutterstock)