– A járvány első hullámában, a személyes vizitek hirtelen csökkenésével fogalmazódott meg az igény az online ellátásra, ekkor gyorsan tudtunk reagálni, és e-mailes rendszeren keresztül tettünk meg mindent, hogy ne maradjon ellátatlan gyermek. Mivel manapság mindenki rendelkezik mobiltelefonnal, a második hullámban adódott számunkra ez az applikáción keresztüli, a személyes adatokat biztonságosan kezelő kapcsolat. A MedInnoScan alkalmazásban az elérhetőség, a gyorsaság és a biztonságosság is megvalósul a bőrbeteg gyermekek ellátásában – mondta Dr. Asbóth Dorottya a Budai Gyermekbőrgyógyászati Központ főorvosa. – Így nem kell személyesen találkoznia a páciensnek és az orvosnak, a szülőknek nem kell a gyermekeiket az orvosi rendelőbe behozni, kockáztatni a közlekedéskor vagy a váróteremben az esetleges fertőződést.

A közlemény szerint az alkalmazás segítségével a gyermek bőrtüneteiről fényképet kell készíteni, majd az érvényes TAJ-szám megadását követően a kérdőívben feltett kérdésekre válaszolni, és ezek alapján a Budai Gyermekbőrgyógyászati Központ bőrgyógyászai személyes találkozás nélkül tudják diagnosztizálni a bőrbetegséget. A diagnózist és terápiás ajánlást tartalmazó leletet a szülő e-mailben kapja vissza, akár néhány órán belül is, de legkésőbb három nap alatt, az eset bonyolultságának függvényében. Amennyiben indokolt, E-receptet is ír az orvos, amely a beteghez legközelebb eső patikában, a lelet megérkezése után ki is váltható.

– Amennyiben a kapott adatok alapján a teljes diagnózishoz személyes vizsgálat szükséges, az időpontra való érkezéssel elkerülhető a zsúfoltság is – hangsúlyozta a főorvos.

A telefonos applikációt fejlesztő magyar cég vezetője, a Harvard Egyetemen végzett Szoldán Péter, aki 2012 óta foglalkozik mesterséges intelligenciák fejlesztésével. A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel folytatott, krónikus sebek állapotát meghatározó mesterséges intelligencia fejlesztési projekthez használták azt a fényképkészítő és -feltöltő alkalmazást, melynek gyors átalakítása lehetővé tette, hogy az online bőrgyógyászati rendszer megszülessen

A teledermatológia ötlete Dr. Bánvölgyi Andrástól, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyász orvosától származik, aki két éve vesz részt a krónikus sebekkel kapcsolatos kutatásban.