– Ha valakit online zaklatás ér, akkor a hatósághoz lehet fordulni – mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója az M1-en. Hangsúlyozta, bűnmegelőzési szempontból a legfontosabb, hogy jó legyen a kapcsolat a szülő és a gyermek között. Dokumentálni kell a zaklatás tényét, a bántó, fenyegető üzeneteket, majd meg kell tenni a feljelentést. A jó szülő-gyermek kapcsolat azért a legfontosabb, mert a szülő felismeri, mikor kell a hatóságokhoz fordulni.

– Feljelentés esetén a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális egysége nyomoz, és az esetek nagy százalékát felderítik – mondta Garamvölgyi. A nyomozók megfigyelték, hogy a zaklatási esetek nagy részében van – vagy volt – a zaklató és zaklatott között személyes kapcsolat, ami valamiért megromlott.

Figyelmeztető jelek

Online zaklatásnak, azaz cyberbullyingnek tekintünk minden olyan szándékos, ismételt, ártó szándékkal elkövetett magatartást, amikor az elkövetők – tipikusan kamaszok, fiatal felnőttek – valamilyen infokommunikációs eszközt használnak a másik személy bántására – mondta Jantek Gyöngyvér klinikai szakpszichológus a hirado.hu-nak.

Jantek Gyöngyvér felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy gyereket valamilyen sérelem ér – legyen az online vagy offline –, és az nem egyszeri esemény, hanem huzamosabb ideig zajlik, akkor törvényszerű, hogy a gyerek teste-lelke jelezni fog.

– Sajnos az a ritkább, hogy az áldozat már a zaklatás elején őszintén megnyílva segítséget kér a szüleitől, sokkal inkább a titkolózás, a szégyen és a járulékos tünetek lehetnek árulkodók – hangsúlyozta.

A titkolózás fontos jel

A szülők számára figyelmeztető jel lehet, ha megváltozik a gyermek étvágya, alvási szokásai, ha kedvetlenebb, ingerültebb, romlik a tanulmányi eredménye, vagy éppen a korábban folyton programokat szervező, extrovertált gyerekünk egész nap otthon ül.

Ezek a tünetek nem specifikusan az online zaklatás tünetei – bármilyen bántalmazás, nehezen feldolgozható stresszhatás esetén hasonló jelenségek fordulhatnak elő. Ugyanakkor a titkolózás, a telefon rejtegetése, az internethasználat utáni fokozottabb idegesség már lehetnek típusos jegyek.

Gyerekkorban a pszichoszomatikus tünetek a leggyakoribb reakciók a stresszre, tehát ha a gyermeknek gyakran fáj a feje, hasa, és ennek nincs konkrét orvosi magyarázata, és emellett a fenti tünetekből is látunk néhányat, jó eséllyel lelki eredetű problémáról van szó, amelynek a hátterében állhat zaklatás is.

Súlyos következmények lehetnek

– Számos pszichés zavar, szorongás, depresszió, önértékelési probléma hátterében állhat online zaklatás, és ha ez éveken át fennáll, a gyerek pedig nem kap támogatást, érintheti a személyiségfejlődését is. Igen súlyos és szerencsére ritka, de létező következmény lehet az öngyilkosság is – mondta Jantek Gyöngyvér.

– Érdemes pszichológus segítségét kérni, aki fel tudja mérni, hogy milyen súlyú a probléma, milyen jellegű beavatkozásra van szükség, és azt hol, milyen formában kaphatja meg a gyermek vagy fiatal – tette hozzá.

(fotó: Shutterstock)