– Hat ülésen vagyunk túl, több mint 50 indítványt nyújtottak be a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülésein, az eddigi döntések összköltsége 80 milliárd forint – kezdte Novák Katalin családügyi miniszter. – Ma is egy járványügyi helyzetértékeléssel kezdtünk, amely rámutatott, hogy a világban a delta variánsnak köszönhetően ismét egyre erőteljesebben van jelen a vírus. Egyetlen megoldás van, az oltás. Aki nincs beoltva, komolyabb veszélyben van, mint korábban. Mindenkit arra biztatunk, hogy éljen az oltásválasztás lehetőségével.

– Az idősek körében is vannak olyanok, akik még nem éltek az oltás felvételével, így a 60 évnél idősebbeket külön kampánnyal keressük majd fel – folytatta a miniszterasszony. – A gyermekek kizárólag a Pfizer-oltást kaphatják meg, közvetlenül a szeptemberi iskolakezdés előtt tervezünk egy komoly oltási programot az iskolás korosztálynak, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs terheket is igyekszünk levenni a szülők válláról. Ennek részletei kidolgozás alatt vannak.

Augusztus 1-től Magyarország elsőként fogja biztosítani a harmadik oltás lehetőségét, amely kötelezettségmentes lesz és teljesen önkéntes. Az egészségügyi dolgozóknak viszont kötelező lesz, de az ágazatban dolgozók átoltottsága jelenleg is 90%-os, így várhatóan ez nem okoz plusz terheket.

– Dolgozunk rajta, hogy az 1-es típusú diabétesszel élők is a lehető legjobb technológiát kaphassák meg a jövőben – mutatott rá Novák Katalin. – Tavaly január 1-től állami támogatással lehet szenzort használni, illetve megemeltük az inzulinpumpa támogatását is. Új döntés azonban, hogy az új fejlesztésű automata inzulinpumpához a 18 év alatti, illetve a felsőoktatásban tanulók számára 98%-os, a felnőtteknek 80%-os a támogatást kapnak. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy amikor megemelkedik valakinek a vércukra, a műszer automatikusan adagolni kezdi az inzulint. Ez az 1-es típusú diabétesszel élő számára nagyobb kényelmet és biztonságot jelent. A támogatás nagyjából 2 milliárd forint ráfordítást igényel a költségvetés részéről.

Az operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón elhangzott, a kormány segítséget nyújt a kistelepüléseknek anyagi támogatás formájában a falunapok rendezésére, a jégkorong sportágban is támogatják az akadémiák működését, illetve a kulturális élet szereplőivel történő egyeztetést követően újabb döntések körvonalazódnak. A cél visszaállítani a kultúrafogyasztási szokásokat legalább a járvány előtti színvonalra.

– Megszületett a döntés a Magyar Kultúráért Alapítvány Kuratóriumának összetételéről, illetve arról, hogy milyen pályázatokkal segítjük tevékenységünk során a kultúra szereplőit – jelentette ki Demeter Szilárd miniszteri biztos. – A Kárpát-medence magyar folyóiratai évi 1,8 milliárd forintra pályázhatnak, a könnyűzenei szereplők támogatására 1 milliárd 997 millió forint áll rendelkezésre, míg a könyv, kultúra, irodalom képviselői között, beleértve a fordításokat is, közel 1 milliárd forintot osztunk szét pályázaton. Szeretnénk, ha ismét nemzetközi vizekre evezhetne a magyar irodalom.

– Múlt héten már beszéltünk róla, hogy pályázatot írunk ki a családi bölcsődék támogatására, mert az igények folyamatosan növekednek, közben pedig szeretnénk csökkenteni az adminisztrációs terheket – emlékeztetett Novák Katalin. – A családi bölcsődéknél már 8 fős csoportokat is indíthatnak, egyszerűbb és olcsóbb lesz bölcsődéket indítani és működtetni. Azt vállaltuk, hogy 2022-re lesz 70 ezer bölcsődei férőhely, jelenleg is számtalan fejlesztés zajlik, időarányosan jól állunk.