Már csak napok vannak hátra

A következő testi tünetek arra utalnak, hogy már tényleg csak néhány nap, és megérkezik hozzánk várva várt kisbabánk.

• A baba lejjebb helyezkedik

A várandósság vége felé magzatunk “befordul” a helyes irányba, azaz fejjel a kismedence irányába helyezkedik. Ettől a kismama úgy érezheti – és látványra is úgy tűnhet –, hogy a pocakja mintha lejjebb került volna. Ennek hatására lehet, hogy még gyakrabban kell használnia a mosdót, azonban a légzés és az evés jóval könnyebbé válik.

• A folyás mennyisége és színe is megváltozik

Több, sűrűbb és rózsaszínes, barnás árnyalatúvá válik. Ez az egyik legtipikusabb a szülést jósló jelek közül.

• A súlygyarapodás abbamarad

Sőt, bizonyos esetekben a kismama ebben az időszakban veszíthet is a súlyából.

• Nyomás az alsó háti szakaszban, derékban

Ez a fájdalom azonban jön-megy, nem elviselhetetlen és nem erősödik.

• Gyakori bélmozgások, görcsökkel társítva

A hasmenés és hányás sem ritka tünet, mely szintén a baba érkezését jósolja. A hasmenés azt jelzi, hogy az izmok ellazultak és felkészültek a magzat kitolására. A megfelelő folyadékbevitel ilyenkor különösen fontos.

Nyomásérzés a medencecsont és a végbél tájékán

Tompa fájdalom, mely szintén az ízületek elmozdulása, a medence tágulása miatt van, ami helyet ad a kisbabának a világrajövetelhez.

• A méhnyak felpuhul, elvékonyodik és tágul

Ezt a kismama nem, de az orvos mindenképpen látja.

• Megkezdődnek a Braxton Hicks-összehúzódások

Jósló fájásoknak vagy gyakorló fájásoknak is nevezik, de különböznek a valós fájásoktól: gyengébbek és el-elmúlnak, testhelyzetváltásra enyhülnek. A valós, vajúdás közbeni összehúzódások határozottan egyre erősödnek és egyre gyakoribbá válnak.

• Fáradtság terhesség alatt - vagy épp szokatlan energikusság

A jövendőbeli édesanya úgy érezheti, hogy nem hagyhat otthon félbemaradt feladatot, és most azonnal mindennel végeznie kell. Magyarán beindul a fészekrakási ösztön, amihez hirtelen rengeteg energiája is lesz. Ennek az ellenkezője is megtörténhet azonban: hirtelen extrém fáradtság tör rá, ami a szervezetnek a szülésre és a gyermekágyas időszakra való “felkészülése”.

Bármelyik pillanatban beindulhat a szülés

Amennyiben az alábbi tünetek valamelyikét észleljük magunkon, már tényleg “minden pillanatosak” vagyunk.

• Elfolyik a magzatvíz

Ezt a tünetet mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a filmekből biztosan. Sokan attól rettegnek, hogy a legkellemetlenebb szituációban, mondjuk egy bevásárlóközpont közepén áztatják el a ruhájukat és a padlót. Pedig ennek nagyon csekély az esélye. A nők csupán 8%-ánál folyik el a magzatvíz, mielőtt rendszeres valódi fájásaik lennének. Ráadásul mindez inkább szivárgás, mintsem folyás, hiszen a baba feje megakadályozza, hogy nagyobb mennyiségű víz távozzon egyszerre. A kismamák 80%-ánál, ha a magzatvíz elfolyt, 12 órán belül spontán beindul a szülés, ezért érdemes lassan elindulni a kórházba.

• Távozik a nyákdugó

A méhszájat és a magzatot a külvilágtól elzáró, védő nyákdugó egészben vagy darabokban távozik, ami lehet rózsaszín vagy barnás árnyalatú is. Nehéz azonban megválaszolni, hogy a nyákdugó távozása után mennyi idő van szülésig, ugyanis ez megtörténhet órákkal, napokkal, de akár hetekkel a szülés beindulása előtt is.

• Nagyon erős hát- és/vagy derékfájás

A legtöbb kismama háta/dereka már hónapokkal a szülés előtt elkezd sajogni. Ám, ha ez a fájdalom extrém erőssé válik, az azt is jelentheti, hogy a nők azon egyharmada közé tartozunk, akiknél a szülési fájdalom a hátba sugárzik ki. Tipikusan a baba arca, mikor leszáll a szülőcsatornába, az édesanyja gerincéhez nyomódik, azonban ritkábban előfordulhat, hogy a koponya nyomódik a gerincoszlophoz, ami erős fájdalmat idéz elő a hátban és a derékban.

Éljünk a támogatási lehetőségekkel

Ha gyermeket várunk, érdemes elgondolkozni a Babaváró Támogatás igénylésén. A kormány ugyanis a Családvédelmi Akcióterv keretében akár 10 millió forintos kamatmentes szabadfelhasználású hitelt előlegez meg minden párnak, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. További részletekért kattintson ide!

(fotó: Shutterstock)