Dr. Benedek Pálma gyermek fül-orr-gégész főorvos válaszolt a kérdéseinkre.

Mik azok az alapfelszerelések, amik nem hiányozhatnak a gyermekünk úti csomagjából?

– Habár a tiszta ruha az egyik legevidensebb dolog, arra is gondoljunk, hogy nyáron is szükség lehet melegebb ruházatra, ha este vagy kora reggel lehűl a levegő, netán esősre fordul az idő. Csomagoljunk hosszú nadrágot, vastag pulcsit/kardigánt, esőkabátot és zárt cipőt is. A ruhákat válogassuk úgy, hogy kényelmesek, rétegezhetőek és strapabírók legyenek. Törölközőből pakoljunk be hármat, két nagyobbat – strandra és zuhanyzáshoz – valamint egy kisebbet kéz- és arctörléshez. A helytakarékosság szempontjából nagyon jók a könnyű, kicsire összehajtható, gyorsan száradó mikroszálas törölközők. Mielőtt bepakolnánk a gyerek teljes gardróbját, gondoljunk arra is, hogy neki kell majd cipelnie a táskát. Attól függően, hogy milyen táborba megy, döntsünk a sporttáska, túrahátizsák vagy gurulós bőrönd mellett. Ha erdőbe készül a gyermekünk, akkor nyilvánvalóan ne ez utóbbiba pakoljunk. Ha túrázni fognak, akkor érdemes egy kisebb hátizsákot is magával vinnie. Szintén fontos, hogy legyen egy tiszta vízzel feltöltött, szivárgásmentes kulacsa, egy világos színű sapkája, valamilyen egészséges snack, például mandula, alma, és az út hosszától függően egy-két nem romlandó szendvics. Az ételcsomagolást ne vigyük túlzásba, hiszen nincs annál kellemetlenebb meglepetés, mint egy hátizsákban felejtett többnapos banán vagy kolbászos-sajtos szendvics.

Mi legyen az útipatikában?

– A gyermekünk szokásos gyógyszereit használati utasítással együtt csomagoljuk el, és ne felejtsük el ismertetni a táborvezetővel, hogy mit, milyen időközönként kell bevennie a tábor alatt. Ha a csemeténk hajlamos a buszon rosszul lenni, mindenképp legyen a kézitáskájában Daedalon, amiről szintén szóljunk a felügyelő tanároknak. Ugyanígy bármilyen étel-, pollenallergia vagy asztma ellen legyen a gyermekünk csomagjában a megelőzéshez és kezeléshez szükséges készítmény. Tegyünk az útipatikába néhány sebtapaszt, több méretben, sebfertőtlenítőt, hasmenés esetére hasfogót, kezdődő torokfájásra szopogatós tablettát, fejfájásra, lázra fájdalomcsillapítót, szúnyogriasztót, csípésekre Fenistil gélt. Kisebb gyermek esetén a gyógyszereket inkább a táborvezetőre, tanárra bízzuk, de tudjon róla a gyermek is, hogy kinél vannak.

Milyen tisztálkodószereket csomagoljunk?

– A legcélszerűbb drogériában beszerezhető utazó méretű tisztálkodószereket pakolni, hiszen ezek a teljes kiszerelésű termékek nemcsak nagy helyet foglalnak, de nehezek is. Természetesen legyen a gyermekünknél fogkefe, fogkrém, tusfürdő, sampon, fésű, szükség szerint balzsam, testápoló, kézfertőtlenítő, tiniknek dezodor, borotva, borotvahab. Mindenképp csomagoljunk elegendő papírzsepit és a tanárokkal egyeztetve, ha szükséges vécépapírt, nedves törlőkendőt, szalvétát.

Mit érdemes vinni arra az esetre, ha az erős napsütésben megégne a gyerekünk?

– Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet az aloe vera gél vagy a patikában kapható Panthenol hab. Esetleg érdemes beszélni a táborvezetővel, hogy a csoport közösen vigyen ezekből a termékekből, hogy ennyivel is kisebb legyen a csomag. A napégést azonban a legjobb megelőzni, ezért nagyon fontos, hogy legyen a gyermekünknél magas faktorszámú naptej, amit valóban használni is fog. Magyarázzuk el neki, hogy a melanoma és a bőrrák megelőzése miatt mennyire fontos ez. Kisebb gyerekek esetén arról is beszéljünk a felügyelőkkel, hogy lesz-e náluk napkrém és bekenik-e a gyerekeket. Érdemes arra is gondolni, hogy évente egyszer ellenőriztessük a gyermekünk anyajegyeit. Ezt célszerű tábor utánra időzíteni inkább, hiszen egy levett anyajeggyel nem fog tudni strandolni a gyermekünk.

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen a védőoltást már késő beadatni? Mit tehetünk még ellene?

– Igen, ideális esetben előző télen szükséges oltani a gyerekeket. Létezik azonban egy gyorsított oltási séma is, de ezt is a tábor előtt 2, inkább 3 héttel érdemes elkezdeni. Ez esetben az első oltás után két héttel be lehet adatni a másodikat is, amit követően pár napnak kell eltelnie a megfelelő védelem kialakulásához. Amennyiben erről is lecsúsztunk, mindenképp fontos, hogy vigyen magával a gyermekünk kullancs elleni sprayt, krémet vagy karkötőt. Magyarázzuk el neki, hogy a kullancsok leginkább az aljnövényzetről „támadnak”, ezért erdőben tűrje be a nadrág szárát a zoknijába és kerülje a magas füves, bokros helyeket. Kössük a lelkére, hogy esténként mindig nézze át magát különös tekintettel a testhajlatokra. Ha kullancsot talál, akkor pedig szóljon egy felügyelő tanárnak, ne álljon neki egyedül kiszedni.

Milyen egyéb fontos dolgokra hívjuk fel a csemeténk figyelmét a tábor előtt?

– A nyári melegben mindenképp mondjuk el neki, hogy mennyire lényeges odafigyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra napközben. Ugyanígy hívjuk fel a figyelmét olyan alapszabályokra, mint hogy felhevült testtel nem ugrunk a vízbe, fejesugrás előtt ellenőrizzük a víz mélységét és nem úszunk el messzire a többiektől/parttól. Jó, ha tudja azt is, hogy hogyan kell egy sebet ellátni, fertőtleníteni, bekötni és hogy milyen személyes tárgyakat ne adjon kölcsön (fogkefe, törölköző, papucs, fésű, alsónemű). Ismeretlen eredetű ételt, patakvizet vagy más természetes vizet ne fogyasszon, csapvizet pedig csak akkor, ha a táborvezető erre engedélyt adott. Mindemellett lényeges az is, hogy ne félemlítsük meg a gyereket, ne úgy menjen el a táborba, hogy mennyi veszély leselkedik rá. Ne akarjuk túlóvni és mindent előre elrendezni. Ne hívogassuk vagy üzengessünk neki egyfolytában, hagyjuk, hogy hadd önállósodjon egy kicsit, bízzunk benne, hogy képes lesz megoldani, ha valamilyen probléma merül fel.