– Nálunk Magyarországon a lakásfelújítás témája pont olyan, mint a foci és a politika: mindenki ért hozzá, mert már mindenki épített, újított fel valamit. Viszont gondoljunk bele abba a helyzetbe, amikor a spórolt pénzünk kifizetése után egy héttel már beázik az alattunk lakó szomszéd, ráz a villanykapcsoló, a villanyóra nem bírja az újonnan vásárolt mosógép és szárítógép működését, a nagymama pedig életveszélyesen csúszkál a vizes padlón zuhanyozás után – mondja ifj. Rupics József építési vállalkozó, amikor arról beszélgetünk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha elhatározzuk a fürdőszobánk felújítását.

A család összeül a vasárnapi ebédnél és közösen kitalálják, hogy kinek, mire van szüksége az új fürdőben, a délutáni kávézás közben pedig megrajzolják az álomfürdőszobát. Hogyan fogadná Ön ezt a tervet?

– Előfordul, hogy a tervek megvalósítását nem javaslom, mert szakmailag kivitelezhetetlenek. A csalódások elkerülése érdekében ezért inkább azt javaslom, hogy a család elsőként gondolja át, hogy mennyit tud félretenni a költségvetéséből a fürdő renoválására. Ha ehhez hozzávesszük az otthonteremtési kölcsönnel felhasználható összeget, 50 százalékkal többet lehet fordítani majd a fürdő átalakítására, és ez nagyon jó dolog. Ez tehát az első lépés, a második pedig, hogy megbízható kivitelezőt keressünk. Ugyan vállalkozót interneten is lehet találni, de a legjobbnak azt tartom, ha rokonokat, ismerősöket kérdeznek a felújítók. Hiszen akit egyszer vagy többször kipróbáltak mások és jó lett az eredmény, azzal gyorsan kialakul az a fajta bizalom, ami nélkülözhetetlen az eredményes együttműködéshez.

Mire érdemes odafigyelni a tervezésnél?

– Természetesen fontos, hogy szép és divatos legyen a fal és a padló burkolata, de a nem látható rendszerek állapota és minősége is legalább olyan lényeges. Most hozunk rendbe egy négy évvel ezelőtt felújított fürdőszobát, ahol karácsony óta folyamatos a csőtörés, mert a vízvezetékek szabályosan szétmállottak a falban. A csempe, a járólap minőségi, de a vízvezeték cseréje után minden látható felületet újra kell burkolni, mert a tulajdonosnak négy évvel ezelőtt nem mondták, hogy a csövekre is figyelnie kellene. Pedig, ha elkészül egy fürdőszoba, minimum 15–20 évig mindenképpen biztonságosan, jól kellene működnie.

Ezek szerint egy jó szakember már az első találkozásnál rákérdez vagy megnézi, hogy mi van a falban?

– Elsősorban inkább a bontásnál derül ki, hogy szükség van a villany- és a vízvezeték rendszerek, a gépészet cseréjére. Ilyenkor a vállalkozónak új árajánlatot kell adnia, új szerződést kell kötnie. Faramucinak tűnhet, hogy megegyeztünk egy összegben, aztán a gépészet és a vezetékrendszerek cseréje miatt a költség esetleg 70 százalékkal magasabb lesz. Ez szakmailag akkor is indokolt lehet, ha nagyon magasnak tűnik a különbség. A megrendelő ugyan megteheti, hogy nem kéri a szükséges cserét, de ebben az esetben a vállalkozó csak arra tud garanciát vállalni, amilyen munkát elvégzett. Ilyenkor fel kell jegyezni, hogy gépészeti csere nem történt. A meglepetések miatt mindenképpen azt javaslom, hogy a víz- és villanyvezetéket cseréljék ki a felújítók, és végeztessenek el egy komolyabb vízszigetelést is. Ezután már lehet azon gondolkodni, hogy milyen sarok- vagy hagyományos kád legyen, és csaptelepet is lehet nézegetni a neten 10 ezer forinttól akár több 100 ezer forintig.

Megéri az ár alapján dönteni, ha például csapot akarunk választani?

– Mint minden márkánál, a szanitereknél is meg kell fizetni a márkát. Szerintem relatíve jó áron, 20–25 ezer forintért már lehet venni jó minőségű, hosszú évekig használható csapokat.

Mit gondol az előlegkérésről?

– Egy fodrásznál sem fizetem ki a hajvágás felét, ha időpontot foglalok, vagy ha félig tele van a kosaram, azt sem kell előre kifizetnem az élelmiszerboltban a pénztárnál. Akár az egyszemélyes vállalkozónak is ki kell bírnia egy minimális ráfordítást, valamennyi rizikót, hiszen azért vállalkozó valaki, mert kockázatot vállal a munkájával. Szerintem mindenki csak számla ellenében dolgoztasson, így nem fordulhat elő, hogy nincs később például garanciális javítás. De a legjobb, ha a felek szerződést kötnek, amiben rögzítik, hogy milyen munkára szerződnek, mennyi pénzért, mikorra kell elkészülni a felújítással. A szó elszáll, az írás megmarad – tartja a bölcs magyar mondás is.

A fürdőszoba általában a lakás legkisebb helyisége, a felújításához hány szakemberre van szükség?

– Vízszerelőre, esetleg villanyszerelőre, kőművesre, burkolóra, no meg festőre lesz szükség, és abban az esetben, ha az ajtóhoz is hozzá kell nyúlni, vagy egyedi igények alapján készül a bútor, asztalost is hívni kell.

Tehát öt vállalkozó, öt szakma?

– A fürdőszoba felújításának a szakmai vállalkozói létszáma nem sokkal kevesebb, mint egy komplett lakásfelújításé. Az egyes munkafázisok széttagolódnak, a villanyszerelő az elején dolgozhat 8 órát, aztán majd a felújítás végén jön vissza, amikor felszerelvényez, de hasonlóan dolgozik a vízvezeték szerelő is. A munkafolyamatokat ismerni kell, ezért a meglepetések elkerülése miatt azt gondolom, jobb, ha van egy generálkivitelező.

Mennyi ideig tart minimálisan egy átlagos fürdőszoba felújítása?

– Minimálisan 8–9 napra van szükség a fürdő átalakításához – de hangsúlyozom, hogy átlagos méretű fürdő és generálkivitelező esetében –, és számolni kell azzal, hogy egy-másfél napig biztosan nem lehet visszarakni a WC-t a helyére. Öt egyéni vállalkozóval a kivitelezésnél azonban biztosan hosszabb időre van szükség. Tehát biztos, hogy több mint egy hétig nem nagyon lehet használni a helyiséget tisztálkodásra, ezért vagy át kell kéredzkedni a szomszédhoz, vagy el kell költözni otthonról. Azért sem lehet rövidebb idővel kalkulálni a felújítást, mert az építőanyagok kötési idejét is figyelembe kell vennünk.

A fürdőszoba tervezésénél létezik hasonló alapelv, mint a konyhatervezésnél a munkaháromszög elve?

– A fürdőben az alapos vízszigetelés lett manapság az alapelv, illetve mindennek könnyen megközelíthetőnek kell lennie. A magam részéről lényeges szempontnak tartom, hogy az idősebbek fürdőjében lehetőség szerint például épített zuhany legyen kapaszkodókkal, leülővel és nem zuhanykabint ajánlok, ami csúszhat, nyitni-csukni kell az ajtót, fel kell hozzá lépni a tálcába. A zuhanykabin azonban közel sem olyan veszélyes, mintha valakinek be kell lépnie a kádba. A gyerekes családoknak viszont éppen a kád lenne fontos, hiszen alig találni olyan gyereket, aki nem szereti a vizet. Ma már egyre inkább lényeges környezetvédelmi és gazdasági szempont, hogy egy köbméter víz ára ezer forint, egy kád felengedésével pedig könnyedén el lehet használni 90–150 liter vizet. Napi kádhasználatnál ez havi 30 ezer forintot is jelenthet. Egy nagyobb sarokkád felengedése nagyjából tíz zuhanyzásnyi vízmennyiséget használ fel, emellett villanybojler vagy gázkazán is kell a meleg víz előállításához. A tervezésnél tehát a későbbi fenntartási költségeket is érdemes figyelembe venni.

Mégis, mit tehetünk, ha előre meg szeretnénk becsülni, vajon mennyibe kerül majd a családi költségvetésünknek a fürdőszoba felújítása?

– A legegyszerűbb, ha interneten megkeressük a nekünk tetsző csempe, járólap, festékek és szaniterek árát. Mindenki tud területet számolni, ezért legalább azt ki tudjuk előre kalkulálni, hogy az egyes anyagokból nagyságrendileg mekkora mennyiségre lesz szükség, és hogy ez miként hat majd a költségvetésünkre. A felújítás végösszegét azonban mindig a helyiség egyedi adottságai és a megrendelő család igényei határozzák meg.

(fotó: Shutterstock)