Pallagi Gyula, az Építő-, Fa-, és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségének (ÉFÉDOSZSZ) elnöke megosztotta velünk azt az 5 legfontosabb dolgot, amire, ha odafigyelünk, nagy eséllyel elkerülhetjük a csalódást.

A 2021. januárjától igényelhető Otthonteremtési program hatására egyértelműen megnövekedett az igény a kisebb-nagyobb felújítási munkákat elvégző szakemberekre, melynek következtében hirtelen sok új vállalkozás is megjelent, jó pénzkereseti lehetőséget látva a szektorban. De mégis hogyan tudjuk jóhiszemű laikusként kiszűrni, hogy ki a jó mesterember és ki az, aki csak a pénzünkre hajt? – erről kérdeztük Pallagi Gyulát, az ÉFÉDOSZSZ elnökét.

Kérjünk referenciát, keressünk ajánlást

– Most érdemes a szokásosnál is körültekintőbben utána nyomozni a szakembernek, akit megbízunk egy-egy munkára. Nézzünk rá a kivitelező cégadataira, az előző évek forgalmára, a bejelentett tagokra – tanácsolja. – Keressünk az illető honlapján hiteles referenciát, vagy ha ilyet nem találunk, akkor kérjünk tőle. Az is jó döntés, ha ismerősök, barátok ajánlásai útján választunk szakembertteszi hozzá.

Vállal garanciát?

– Kérdezzük meg, hogy vállal-e garanciát a munkára. Ha nagyon ódzkodik vagy hárít az illető, akkor jobban tesszük, ha másik kivitelező után nézünk – figyelmeztet.

Szerződjünk írásban

– Természetesen a Lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez számlára van szükségünk, de emellett azt is javaslom, hogy írásban szerződjünk. Írjunk le mindent, nyomtassuk ki és írja alá mindkét fél. Így minden tiszta lesz, és problémás, vitás helyzetben is mindig tudunk mihez nyúlni.

Ragaszkodjunk a kötbérhez

– Rengeteg a kisvállalkozó hazánkban, akik a magánmegrendeléseik mellett nagyobb projektekbe is bedolgoznak alvállalkozóként, aminek következtében extrán sok a munkájuk. Ezért, illetve a koronavírus miatt is adódhatnak csúszások. Egyrészt az alapanyag-beszerzés terén is voltak, vannak fennakadások, de sajnos megbetegedés miatt teljes brigádok is ki tudnak esni a munkából hosszabb-rövidebb időre. Emiatt azt javaslom, hogy a szerződésbe foglaljuk bele a kötbért is a munka teljesítésének elmaradása vagy késedelem esetére – mondja Pallagi Gyula.

Rossz jel, ha azonnal tudják vállalni a munkát?

– Ezt nem tartom annyira relevánsnak. Habár igaz, hogy jelenleg általánosságban túlterheltség és szakemberhiány van, ettől függetlenül előfordulhat, hogy valakinek épp üresjárata vagy lemondása van, így rövid határidőn belül kezdeni tud. Természetesen nem ez a jellemző, de önmagában csak abból, hogy egy szakember éppen „ráér”, ne vonjunk le téves következtetéseket. Ennél fontosabb, hogy jók-e a referenciái, nyitott-e az írásbeli szerződésre, garanciára és kötbérre. Ne kapkodjuk el a választást, és lehetőleg ne az olcsóság legyen a legelső szempontunk, hiszen könnyen ráfázhatunk – ajánlja Pallagi Gyula.