Semmelweis, az anyák megmentője

Semmelweis Ignác 1818-ban ezen a napon született. Ő volt az az orvos, aki a gyermekágyi lázat egy fertőzés következményeként és nem önálló betegségként értékelte. Rájött, hogy a kórt maguk az orvosok terjesztik: a fertőzést a boncolásokat is végző nőgyógyászok adják át a szülő nőknek. Világossá vált előtte, hogy ez az oka annak, hogy a csak a bábák és bábanövendékek által kezelt várandós nők körében miért ritkább jelenség a gyermekágyi láz, mint az orvosok és orvostanhallgatók által is kezeltek között.

A klór volt a megoldás

Több vegyszer kipróbálása után 1847-ben a klórmeszet választotta fertőtlenítőszernek. Kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet, hogy mielőtt belépnek a szülészeti osztályokra, klóros szerrel mossanak kezet, majd kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is.

Bántották az újszerűségért

Intézkedései rendkívül népszerűtlenek voltak. Felfedezését és az eredményeket csak évekkel később publikálta, ezután 1861-ben, majd 1862-ben jelent meg az orvoskollégáknak írt első és második nyílt levele németül. Újszerűségével és főleg szenvedélyes hangvételével a hazai, de főként a külföldi szakma elutasítását és támadásait váltotta ki. Az önvád és a támadások próbára tették idegrendszerét, amely 1865 júliusára elmezavarrá súlyosbodott. Felesége bécsi barátjukhoz, Hebra professzorhoz fordult, aki júliusban Döbling elmegyógyintézetébe utalta Semmelweist, ott halt meg augusztusban.

Ma: elismerések és munkaszünet

Az orvos születésnapján, július elsején Magyarországon csaknem három évtizede minden évben megemlékezéseket tartanak, és szakmai elismeréseket adnak át az egészségügyben. Az ünnepnap környékén adományozzák egyebek mellett a Semmelweis Egyetem Kopp Mária Média Díját, a Professor Emerita és Emeritus címeit, valamint ekkor nevezik ki az intézmény tisztségviselőit is.