A Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a Katolikus Rádió vendégeként beszélt a szervezet munkájáról. 

A családokért dolgozunk 

–  A Családbarát Magyarország Központ számos módon igyekszik végigkísérni és támogatni a családok életét, akár már onnantól, hogy egy fiatal elkezd családot tervezni és végiggondolja, milyen anyagi lehetőségek segíthetik őt ebben. Ehhez átfogó információkat nyújt a Családtámogatási Kalkulátorunk vagy a Családbarát Ügyfélpontunk, ahova bárki online személyes tanácsadásért is fordulhat. Emellett a csalad.hu oldalon mindenki számtalan információt, cikket, szakértői tartalmat találhat arról, hogy milyen is családban élni. És miért jó családban élni, ugyanis mi hiszünk abban, hogy családban élni jó. Ezt az értéket szeretnénk közvetíteni – magyarázta az ügyvezető.  

Önként Jöttem díj 

–  A Családbarát Magyarország Központ 2016-ban kettős céllal alapította az Önként Jöttem díjat. Az egyik, hogy ráirányítsa a figyelmet az önkéntességre, az anyagi elismerés nélkül végzett munka értékére. A másik pedig, hogy el is ismerjünk egy olyan szervezetet, amely ezen a területen tevékenykedik – kezdte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. 

– Az idei Önként Jöttem díjra rendhagyó módon készültünk, ugyanis megnyitottuk mind a jelölés, mind a szavazás folyamatát a nagyközönség felé – tette hozzá az ügyvezető. Majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a szívükön viselték e díj sorsát.  

– A díjra több mint 54 jelölés érkezett, melyből 34 volt érvényes, hiszen voltak olyanok, akiket többször is jelöltek. A kollégáim segítségével egy hosszas kiválasztási folyamat eredményeképpen leszűkítettük a jelöltek körét 4-re. A szavazók közülük választhatták ki a számukra legszimpatikusabbat. Nagyon izgalmas és szoros volt az állás egészen az utolsó pillanatig, és több mint 9600 szavazatot kaptak összesen a szervezetek. Ebből 4064 szavazat a Végeken Egészséglélektani Alapítványra érkezett, így ők lettek az idei Önként Jöttem díj nyertesei – ismertette Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. 

Az Önként Jöttem díjat ünnepélyes keretek között december 5-én, az Önkéntesség Világnapján adják át a nyertesnek. Azonban a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője addig is arra kér mindenkit, hogy akinek lehetősége van anyagilag is kifejezni a háláját a Végeken Egészséglélektani Alapítvány működésért, a csalad.hu/onkentjottem oldalon található számlaszámon ezt tegye meg. Szeretettel várják a legapróbb összegű támogatást is. 

Családbarát Hely védjegy 

– A Családbarát Hely tanúsító védjegyünknek szintén vannak hagyományai. 2019 nyarán indítottuk el ezt a programot, és mára büszkén mondhatjuk, hogy közel 2000 szervezetet tanúsítottunk, több mint 800-at a családbarát munkahely és több mint 1100-at a családbarát szolgáltatóhely kategóriában. Így a program által elismert szervezetekben most már több mint 300 ezer munkavállalót érintenek a kedvező családbarát intézkedések – ismertette az ügyvezető. (LINK: )   

Arra a kérdésre, hogy mitől családbarát egy munkahely, Dr. Szuromi-Kovács Ágnes a következőképpen fogalmazott:  

– Az a munkahely családbarát, amely figyelembe veszi azt, hogy a munkavállaló egy család része és az is szeretne maradni. 

Örökbefogadás, Gyermekút, bölcsőde 

– Foglalkozunk az örökbefogadás és a gyermekkori fejlődési rendellenességek problémakörével is. A Gyermekút Módszertani Központunk ebben a kérdéskörben segíti a szülőket, ez nekem személyesen is egy nagyon fontos terület. Ezen kívül van egy család- és munkahely összehangolását támogató programcsomagunk, amelynek része az említett Családbarát Hely tanúsító védjegy is. Illetve,van egy saját munkahelyi bölcsődénk, az Emmike, ami módszertani segítséget nyújt mindazoknak a szervezeteknek, akik szeretnének saját munkahelyi bölcsődét létrehozni.  

– 2022 márciusa óta a BOK Sportcsarnokban családbarát gyermeksarkot is működtetünk, ahol önkénteseink dolgoznak. Itt a háború elől menekülő családok gyermekeivel foglalkozunk.  

Női jogok megvalósítása hazánkban 

– Nagyon fontos számomra és számunkra ez a kérdés is. Épp a napokban indul el egy podcast sorozatunk ebben a témában, melynek az lesz a címe, hogy Egyensúlyban. Ebben olyan női példaképeket szeretnénk bemutatni, akik sikerrel vették az élet akadályait mind a magánéletben, mind a karrierjükben. Azt gondolom, hogy hazánkban a nőknek jó lehetőségei vannak, a női foglalkoztatás az utóbbi időben növekedett. Ez sajnos a koronavírus-járvány időszakában visszaesett. Négygyermekes édesanyaként én is elmondhatom, hogy sok feladat hárult akkor a családokra, kiemelten az anyákra. Mi azon dolgozunk, hogy hazánkban nőnek és férfinek egyenlő esélyei legyenek születésüktől fogva.  

A lelki bántalmazás is bántalmazás 

A Családbarát Magyarország Központ égisze alatt működő Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT)  szeptemberi, kétnapos, konferenciáján az áldozatsegítésről és a gyermekbántalmazásról tanácskoztak a résztvevők. Ezzel kapcsolatban Dr. Szuromi -Kovács Ágnes megjegyezte: igyekeznek minden évben legalább egyszer szakmai összejövetelt biztosítani a számukra is.  

– Egy ilyen találkozó nemcsak a tudásunk bővítését, tapasztalataink megosztását segíti, de meg is erősít bennünket. A gyermekbántalmazás egy különösen nehéz téma volt mindannyiunk számára. Azonban az az általános irányelv, hogy amit a gyermek erőszaknak észlel, azt kell erőszaknak vennünk. Illetve fontos tudatosítanunk, hogy a lelki bántalmazás is bántalmazásnak minősül. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy aki otthon ezeket a bántalmazásokat elszenvedte, amikor később belekerül a szülői szerepbe, minden igyekezete ellenére gyakran azok a minták aktiválódnak benne, amiket gyermekkorában látott és megtapasztalt. Az egyik lefontosabb célunk, hogy a bántalmazó viselkedésminták megszakadjanak és ne öröklődjenek tovább. Ehhez nyújt segítséget a Családi életre és kapcsolati kultúrára nevelés képzésünk (CSÉN) pedagógusoknak, melynek tananyagát az erőszakmentes kommunikáció is részét képezi. Ez gyermekkorban is egy nagyon hasznos készség lehet, ezért lényeges, hogy ezt a tudást a tanárok át tudják adni a felnövekvő generációnak. 

A Családbarát Magyarország Központ részeként működő Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatnak (OKIT) két nagy tevékenységi köre van: egyrészt a kapcsolati erőszak, másrészt az emberkereskedelem áldozatait segíti.  

– Az 06 80 20 55 20-as ingyenes telefonszámon a nap 24 órájában, anonim módon fogadják a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak hívásait. Az ünnepek alatt sincs leállás. Évente mintegy tízezer hívást kezelünk, és bizony a menekítésben is szerepet játszanak az itt dolgozó kollégák. Évente 1300-1400 főnek a kríziskezelő hálózaton belüli elhelyezésében is közreműködnek. 20 krízisközpont, 8 titkos menedékház, 7 krízis ambulancia, védett szálláshelyek, félutas házak alkotják ezt a hálózatot. Az OKIT kapcsolatot tart velük, és ha úgy látják, hogy olyan akut a helyzet, akkor segítenek a menekítésben is. Ám az nagyon fontos, hogy ez nem az első lépés. Először mindig azt próbálják felderíteni, hogy az áldozat hogyan tud önmagán segíteni éppen azért, hogy megerősödjön a bántalmazó által elvett önbizalma – magyarázta.   

Az interjú végén dr. Szuromi-Kovács Ágnes a következőképpen összegezte az elmúlt év teljesítményét: 

 – Úgy gondolom, hogy a programjainkkal minden területen aktív támaszként tudtunk közreműködni a családok mellett, sőt a régiek megtartása mellett új programokat is bevezettünk. Emellett voltak lezárt projektjeink is, például a Gyermekút, amely ugyan szeptemberben véget ért, azonban a szakmai munkát ebben is sikerül folytatnunk. Az elmúlt évünk nagyon aktív volt, sokat dolgozunk, és abban reménykedem, hogy jövőre is ugyanígy fogunk tudni kiállni a családok mellett. Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy nézze meg a csalad.hu oldalunkat, ahol a családi élettel, gyermekneveléssel és családtámogatásokkal kapcsolatos bármilyen kérdésben igyekszünk az érdeklődők segítségére lenni.