2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig a három- vagy többgyermekes családok a legalább hétszemélyes, új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió Ft (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek. A kedvezmény a vételárat csökkenti, tehát a támogatást nem kell a családnak megelőlegezni. A drivemebaby.hu szakértője néhány, a leendő igénylőktől érkező újabb kérdésre adott megnyugtató választ.

Jár a támogatás, ha Ausztriából kapom a családi pótlékot?

Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha például egy nagycsaládos, habár bejelentett lakó-tartózkodási hellyel rendelkezik Magyarország területén, de a családi pótlékot az osztrák állam folyósítja részére, vajon jogosultak lesznek-e a támogatásra. A jó hír az, hogy igen, ugyanis a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló 45/2019. (III. 12.) Korm. rendelet a szerzési támogatásra való jogosultságnál az alábbiakat írja elő feltételként:

• az igénylő „B” kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel rendelkezzen,

• és ne álljon e kategória tekintetében járművezetéstől eltiltó jogerős bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt,

• továbbá az adóhatóságnál ne legyen nyilvántartott köztartozása,

• nem állhat bűncselekmény elkövetése miatt büntetés hatálya alatt,

• és Magyarország területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

Ez alapján amennyiben a családnak Magyarország területén van bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye, a gépkocsi szerzési támogatásra jogosult lehet függetlenül attól, hogy egy másik államtól kapja a családi pótlékot. Ez esetben viszont fontos, hogy igazolást kell kérni a családi pótlékot folyósító államtól arról, hogy hány gyermek után és milyen összegű családi pótlékot kapnak.

Összevonható a fogyatékkal élő gyermekem után járó támogatás a nagycsaládos autó vásárlására járó támogatással?

Az említettek mellett érdemes azt is megvizsgálni, hogy vajon a nagycsaládosokat megillető gépjárműszerzési támogatás összevonható-e egyéb gépjárműszerzési támogatással. Példának okáért, ha egy háromgyerekes családban az egyik gyermek fogyatékkal élő, kérdés, hogy az őt megillető személygépkocsi szerzési támogatás összevonható-e a nagycsaládosokat megillető gépkocsi szerzési támogatással. Ennek kapcsán fontos tisztázni, hogy sem a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló 45/2019. (III. 12.) Korm. rendelet, sem a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet nem tiltják a két kedvezmény összevonását, ennélfogva erre lehetősége van azon nagycsaládosoknak, akiknek fogyatékkal élő gyermekük van.

A fentiekhez hasonló speciális esetekben egyedileg meg kell vizsgálni, hogy a hatályban lévő jogi szabályozás milyen lehetőségeket biztosít, illetve segítségként érdemes lehet a Magyar Államkincstár Családtámogatási ellátások folyósításával foglalkozó osztályánál érdeklődni.


(kép: shutterstock)