Minden ember örököl bizonyos viselkedési mintákat felmenőiktől, sőt, vannak olyan minták, amelyek nemcsak hogy öröklődnek, de ismétlődnek is – fogalmazott a szakember.

Hasznos felismerni az olyan ismétlődő jelenségeket a saját életünkben, mint például ha rendszeresen nem sikerülnek a párkapcsolataink, pénzügyi nehézségek lépnek fel újra és újra, vagy a legtöbb munkahelyről elbocsátanak.

A gének átörökítik a traumákat is

Felvetődik a kérdés, hogy ha valakit sosem láttunk, hogyan örökölhetjük a viselkedési mintáját. Az öröklődésért a DNS felel – nemcsak a fizikai hajlamok, hanem az emberi tulajdonságok is öröklődnek általa. Az epigenetika tudományág éppen azt kutatja, hogyan történhet az, hogy két családtag között valamilyen viselkedés- vagy eseményminta öröklődik.

Rachel Yehuda idegtudós a 2001-es World Trade Center elleni terrortámadás hatását vizsgálta várandós nőknél. A vizsgálat során arra jött rá, hogy mivel a kismamáknál a támadás miatt poszttraumás stressz alakult ki, a magzatoknál is. Szorongásos zavarok, hiperaktivitás és különböző stresszreakciók, anélkül, hogy a magzat átélte vagy jelen lett volna az eseménynél.

A stressz hatására az anyákban kémiai reakciók alakultak ki, melyek a méhlepényen keresztül a magzatokat is elérték. A kémiai reakciók képesek be- és kikapcsolni géneket az ember szervezetében, ezért van az például, hogyha a családban valaki hirtelen haragú volt, az tovább öröklődik.

A korábbi családi traumák hatással vannak a jelenre

Kolozsi Mariann arról is beszámolt, hogy minden ügyfelének volt egy családi traumája, amely most hatással van a jelenére és az gondot okoz. A traumák az elmúlt évszázadokban halmozódtak, azért is láthatunk ma ennyi lelki is fizikai problémával küzdő embert – véli a szakember.

A sebek gyógyításánál a legfontosabb, hogy a problémákat ki merjük mondani, szembe merjünk velük nézni, hiszen a traumák olyanok, mint a testünkön lévő „nyílt sebek”. Ameddig nem gyógyítjuk, azok ott fognak maradni, teljesen mindegy, hogy hány év telt el a trauma óta.

A „nyílt sebek” mindig öröklődnek. Tehát ha a nagymamánkkal történt valami, de ez ki lett beszélve, fel lett dolgozva, és az utódok is tudnak minderről, akkor a következő generációknál a probléma már nem fog megjelenni – véli Kolozsi Mariann.

(Fotó: shutterstock)