Nagyon fiatalon, már az óvodások között is egyre gyakrabban lehet találkozni olyan gyerekkel, akinél valamilyen jele van annak, hogy nem elégedett a testével – állítja kutatásokra hivatkozva Bereczki Enikő.

– Persze ebben a korban a probléma még nem olyan erősen jelentkezik, mint a tinédzsereknél, de egy-egy elkapott szóból gyanakodni lehet arra, hogy valami gond van.

Mi is az a testképzavar?

A szakértő szerint testképzavarnak azt nevezzük, amikor annyira hamisan gondolkodik valaki magáról, ami a realitástól teljesen eltér.

– Nem csupán a testsúlyt érintheti, a testképzavaros fiatal akár az arcvonásaival is elégedetlen lehet.

A mai fiataloknál szinte általános, hogy arra törekszenek, hogy megfeleljenek napjaink ideáljának, az egészséges életmód elvárásainak, sportosak legyenek, jól nézzenek ki és nem utolsó sorban vékonyak és izmosak legyenek. Bereczki Enikő szerint ugyanakkor a testképzavar akkor kezdődik, amikor valaki ezeken a területeken is elveti sulykot, amikor megtörik a harmónia, az egyensúly és például a tinédzser a megszállottja lesz az egészséges táplálkozásnak, túledzi magát, szélsőséges diétába kezd.

– Az óvodásoknál akkor is gond lehet, ha a szülők mutatnak rossz példát és nem figyelnek arra, hogy amennyiben korlátozzák a saját étkezésüket, azáltal a gyerek étkezésére is hatással vannak. A gyerekek pedig mintakövetőek, és így náluk is elindulhat egy rossz folyamat. Aggasztó, ha a kicsi nem tud örömmel enni, túl óvatos minden új élelmiszerrel kapcsolatban.

A szülőknek résen kell lenniük

– A szülőknek nagyon nagy felelősségük van abban, hogy észrevegyék az árulkodó változásokat, hogy a kóros folyamat elindult – hangsúlyozza a generációs szakértő. – Ilyen intő jel lehet például a fogyás, a hangulatingadozás, a viselkedési problémák, amikor a fiatalnak beszűkül az érdeklődése, önsanyargatást folytat a sporttal.

Bereczki Enikő azt mondja, tinédzser korban nagyon fontos a kortársak véleménye, a közösségi szellem is hajthatja a gyerekeket, hogy rossz irányba induljanak el.

– Ha a kamasznak szándéka, hogy megváltoztassa az étkezési szokásait, akkor azt ne egy divatos challenge alapján tegye, hanem beszéljenek róla otthon! Érdemes elmagyarázni, hogy az új életmódnak milyen hatása lesz, hasznos-e számára. Nagyon fontos arra odafigyelni, hogy a tinédzserek változatosan étkezzenek!

Családi krízis is állhat a háttérben

– Ha a testképzavar olyan szintet ér el, hogy az már kóros, étkezési zavar, például anorexia, bulimia lép fel, annak sokszor lelki oka van, a testképzavar valamilyen krízishelyzettel társulhat – magyarázza a szakértő. – Magánéleti válság, a szülők válása, iskolai problémák, a tiniszerelemben történt csalódás, bullying is lehet a háttérben, amikor a gyerekek maguk, a saját testük ellen fordulnak tudat alatt.

Bereczki Enikő figyelmeztet, hogy ha a szülők tapasztalják az intő jeleket, sürgősen keressenek fel szakembert, mert ha idejében nincs elcsípve a probléma, később már nagyon nehéz helyrehozni. Fontos, hogy a szülő ne egyedül, magatehetetlenül álljon szemben a nehézségekkel. Az evészavar veszélyezteti a gyerek egészségét, a jövőjét, mind lelki, mind fizikai tekintetben is!

Ha nem jönnek a lájkok…

A kamaszokkal ebben az életkorban minden más témában is nagyon nehéz megtalálni a hangot, egyáltalán szóba állni velük. Egy testképzavaros tinédzser még jobban feladja a leckét a szülőknek.

– De ha van egy alapvető bizalmi viszony, ami kiskoruk óta él, akkor arra lehet építeni – véli a generációs szakértő. – Ha mégsem megy, vonjanak be egy olyan személyt, rokont, barátot, akivel megvan a bizalmi viszony, akinek a véleményét a gyerek elfogadja.

Bereczki Enikő fontosnak tartja, hogy a szülők is tartsanak önvizsgálatot, hogy esetleg tudnak-e valamin változtatni.

– Persze nem ritka, hogy a szülő tényleg mindent megtesz, ideális közegben nő fel a tinédzser, mégis előfordul, hogy például a médiában látottak megzavarják a mentális egyensúlyát. Innentől egy irreális szépségszabványnak akar megfelelni. Kutatások is alátámasztják, hogy a közösségi médiában a Z-generáció tagjai azok, akik a leginkább manipulálhatóak, akik a legkevésbé vannak tisztában azzal, hogy mennyire csalóka ez a világ. A gyerekek úgy érzik, ugyanazt a színvonalat kell nyújtaniuk, mint például a TikTok-sztároknak, akik mögött ott áll egy egész stáb, és ha nem jönnek a lájkok, elkeserednek.

A szakértő hangsúlyozza, hogy minderről fontos beszélniük a szülőknek, hogy a fiatalok képbe kerüljenek és felismerjék a csapdákat, amiket a közösségi média rejt.

– Legyünk nyitottak arra, hogy mi történik velük az online térben – milyen oldalakat követnek, miket posztolnak magukról, milyen visszajelzéseket kapnak – még akkor is, ha nem mozgunk olyan komfortosan a közösségi média világában, mint ők. Ha azt látják, hogy nem zárkózunk el az online-tól, sőt, bármikor tudnak erről is beszélgetni velünk, akkor már rengeteget tettünk a problémák megelőzéséért is.

(fotó: Shutterstock, Jambrich Attila)