Az első igénylők már át is vehették a családvédelmi akcióterv részeként autóvásárlási kedvezménnyel vásárolt gépkocsikat – számol be a Magyar Nemzet.

A Herczeg család tagjai tegnap délelőtt ülhettek be a gépjárműbe egy veszprémi szalonban. Gábor és Boglárka három gyermeket nevel, és legkisebb fiuk érkezése előtt derült ki, hogy akkori autójukban nem fér majd el három biztonsági gyerekülés. Akkor sebtében egy használt hétüléses személyautót vásároltak. Ezt tudták most új autóra cserélni.

Orbán Viktor miniszterelnök februári bejelentése után már március elején elkezdte az autószalonokat járni a család, hogy tájékozódjanak a hétüléses gépjárművekről. Hét különböző típust is kipróbáltak, mire április első napjaiban sikerült kiválasztaniuk a megfelelő családi autót. Végül olyan járművet találtak, amely mind méretében, mind felszereltségében megfelelt a céljaiknak. A döntésben a gyerekek is részt vettek, akik mindenképpen egy „húzós ajtós” típushoz ragaszkodtak.

– A keresgélés időszakában szinte mindenütt találkoztunk nagycsaládos társainkkal, akik hozzánk hasonlóan idejekorán elindultak új autót nézni – mondta a családfő, hozzátéve, hogy tényleg sok családot lázba hozott ez a speciális támogatási forma. A vásárlás folyamán a kereskedők lehetőségeikhez képest már ebben az időszakban is igyekeztek megadni minden tájékoztatást és segítséget a családoknak. Herczegék esetében gyors megállapodás született, amelyet zökkenőmentes ügyintézés követett. A jogosultság megállapításához szükséges kérelmet és mellékleteit elektronikus úton nyújtották be július 1-jén, és a határozatot két és fél héttel később meg is kapták postán. Időközben az autó is megérkezett, majd a határozat kereskedő részére történő átadása után megtörtént a forgalomba helyezéssel kapcsolatos ügyintézés is.

– A támogatás igénybevételével nemcsak a család utazási komfortját tudjuk emelni, hanem hozzájárulunk ahhoz is, hogy eggyel több új autó vegyen részt a forgalomban – mondta lapunknak az új autótulajdonos édesapa, akit hamarosan sokan követhetnek, hiszen a már leadott igénylések révén rövidesen több ezer nagycsalád juthat új gépjárműhöz.