– Mérföldkőhöz érkezett a családok támogatása, július elseje, a Családvédelmi Akcióterv indulása óta több mint 50 ezren igényelték valamelyik kedvezményt – számolt be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Legnépszerűbb a Babaváró Támogatás

Novák Katalin elmondta, hogy a Babaváró Támogatás a legnépszerűbb, 32 ezernél is több kérelem érkezett már be, szeptember 13-i adat szerint 22.562 szerződést meg is kötöttek. Az igénylések átlagos összege 9,7 millió forint, vagyis 10 párból 9 a maximális, 10 millió forintos keretet vette igénybe. A szerződéskötések által fedezett összeg a 217 milliárd forintot is meghaladta.

Emlékeztetett arra, hogy 10 millió forintot igényelhetnek azok a házaspárok, amelyeknél a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. A kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön havi törlesztése 45 ezer forint. A visszafizetést el sem kell kezdeni, ha az első babát várja a pár, ebben az esetben ugyanis 3 évre felfüggeszti a bank a törlesztést. A 2. gyermek megszületése után újabb három év a felfüggesztés időtartama, emellett 30 százalékkal csökken a tőkerész is. A 3. gyermek megszületése után pedig teljes mértékben jóváírják a kölcsönt, így a 10 millió forint teljes egészében támogatássá alakul át.

Reális igényekre reagáltak

– Hasonlóan népszerű a Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatása – mondta. Mintegy 2,5 millió forintot kaphatnak azok a párok, amelyek legalább 3 gyermeket nevelnek és legalább 7 személyes autót vásárolnak. Arra számítottak, hogy a következő 12 hónapban 10 ezer család veszi igénybe a lehetőséget, de már az első hónapban 13 ezren éltek vele.

– Ez is igazolja, hogy reális igényekre reagáltunk a kedvezmény bevezetésével – fűzte hozzá az államtitkár.

Milliós segítség a gyermekek után

A jelzáloghitel csökkentésével már a kétgyermekes családok is élhetnek. Ha második, vagy további gyermek érkezik a családba, az ingatlanfedezetű kölcsön összege csökkenthető. Eszerint a 2. gyermek után 1 millió, a 3. gyermek után 4 millió és minden további gyermek érkezésekor 1-1 millió forintot ír jóvá a bank.

A CSOK-hoz kapcsolódó kölcsön lehetősége is bővült, hiszen ez már a használt lakások után is elérhető. 2 gyermek esetén 10, ennél több gyermeknél pedig 15 millió forintot vehetnek fel garantáltan 3 százalék alatti kamattal a családok. Egy 10 milliós kölcsönnek így 48 ezer, egy 15 milliósnak 72 ezer forint a havi törlesztése.

– Jelzáloghitel-elengedést július óta 3 ezren kértek, CSOK-kölcsönt pedig 797-en – ismertette Novák Katalin.

Aki igényli, annak lesz bölcsődei férőhely

Beszámolt arról, hogy folyamatos a bölcsődefejlesztéssel összefüggő munka. 2022 végéig 70 ezer férőhellyel lesz több, mint most. Hazai forrásból idén 9 milliárd, jövőre 95 milliárd forintot fordítanak erre a célra, emellett 95 millió forint fejlesztési forrás is segíti a terv megvalósítását. Közép-Magyarországon egy 2,5 milliárd forintos pályázat is indult, ennek köszönhetően Pest megyében 1500 férőhely jöhet létre.

Biztosított a folytatás

Novák Katalin arra is emlékeztetett: nem ér véget a Családvédelmi Akcióterv, jövő év január 1-étől a nagyszülők is elmehetnek GYED-re, illetve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a legalább 4 gyermekes anyák. Hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetésben is biztosítottak a források az összes támogatásra.

Lakáscélra, hitelkiváltásra fordították a pénzt

Trencsán Erika vezető pénzpiaci szakértő a banki tapasztalatokról számolt be. Úgy fogalmazott: intenzív volt az elmúlt 2 hónap. A legnépszerűbb Babaváró Támogatást azok a párok kérték nagy számban, ahol mindenórás volt a kismama. Megemlítette, hogy eleinte nem lehetett pontosan tudni, mire használják majd az összeget. Ám kiderült, hogy tudatos gondolkodásúak a családok, több mint kétharmaduk lakáscélra, a többiek hitelkiváltásra fordítják az összeget. Az elmúlt hónapban megjelentek a kombinált igények, vagyis amikor a Babaváró Támogatások mellé a CSOK-ot is kérik.

– Július közepétől érkeztek nagy számban az igények, mára beállt az optimális szám – fűzte hozzá a szakértő.