Én érkezem. Ti készen álltok? "Szülővé válunk" címmel kutatást indított első közös gyermeküket váró vagy tervező, leendő szülők részére. Mire kíváncsi?

– A kutatás előzménye az Apa Akadémián szerzett számos tapasztalatom. A beszélgetésekből az derül ki, hogy a gyermekvállalásra készülő párok többsége nem gondolja végig a születés körüli időszakot, azt, hogy milyen életmódbeli változások várnak rájuk. Az egyébként engem is megdöbbentett, hogy iskolázott, pszichésen rendben lévő párok mennyire naivak ezen a területen. A szülésre felkészítésben óriási az előrelépés, de arról, hogy miként változik meg az életük, nem nagyon hallanak.

Mi az, ami egy családos ember számára egyértelmű, mégis váratlanul éri a gyermeket váró párokat?

– Azt látom, hogy rózsaszín ködben élnek a fiatalok. Azt gondolják, hogy majd nagyon szeretik a gyermeküket, és azzal minden nagyon jó lesz. De vannak, akik még idáig sem jutnak el, „majd kialakul” – mondják. Pedig azt a tudomány is leírja, hogy amikor megszületik a gyermek, tudatilag egy teljesen új állapot kezdődik. Ezek hormonális és neurológiai változások, amelyek a várandósság alatt indulnak és a születés körül lesznek a maximumon. Mondok egy példát: ilyen az apa tesztoszteronja, amely a gyermek születése idején esik a legnagyobbat. Tudatalatti programok is aktiválódnak. Közben nagyon sok lesz a konfliktuslehetőség, az értetlenség, a bizonytalanság. Ez egy nagyon szenzitív időszak, mindketten érzelmi hullámvasúton ülnek, amire időben fel kellene készülni.

Mondana példát?

– Egy apuka jár hozzám mostanában, decemberben született meg a gyermekük. Városi szülők, iskolázott emberek, nagyon várták a babát. Az apa viszont most teljesen elbizonytalanodott, többek között azért, mert az édesanya igen szorongó, mindent ő akar megoldani. Kikapja az apa kezéből a babát, ha szerinte valamit másképp kellene csinálni. Néha enyhül az állapot, de nemrég félrenyelt a kicsi, és megint visszaesett minden a régi kerékvágásba. Már odáig fajult a veszekedés, hogy az apa elsírta magát, amikor a feleség a fejéhez vágta, hogy nem tudja betölteni az apaszerepet. Az apa már nem is meri megfogni a babát. Ezért gondoltam, hogy mindenképpen kell egy kutatás, hogy lássuk, mire kell felkészíteni a párokat.

Ha feldolgozzák a válaszokat, akkor mihez kezdenek vele?

– Valahogy elérjük ezeket a fiatalokat, előadással mindenképp, de lehet, hogy könyv is készül. Ami biztos: kimondottan keressük majd annak lehetőségét, hogy elérjük őket. Lehet, hogy másfél óra alatt nagyon sok házasságot lehetne ily módon megmenteni.

Meddig várják a válaszokat, és mikor ismerhetjük meg az eredményt?

– Önkéntesekkel készítettünk online interjúkat, az így szerzett tapasztalatok alapján véglegesítettük a kérdéseket. A kérdőív az Apa Akadémia Facebook oldalán és honlapján is elérhető. A leendő apának és anyának külön kell kitöltenie, és azt szeretnénk, hogy március végéig visszakapjuk ezeket. Így május végéig feldolgozhatnánk, hogy Apák napja előtt publikálhassuk az eredményt. Az a tervünk, hogy június 20-án a Skanzenben Apaság régen és ma címmel szervezünk egy nagyobb rendezvényt, ahol részletesen beszámolunk mindenről.

(illusztráció: Shutterstock)