Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki.

Október 15-től lehet jelentkezni a 2020 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre – közölte a Magyar Nemzettel az Oktatási Hivatal (OH). A jelentkezők november 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetemen vagy főiskolán szeretnének továbbtanulni, a leadott jelentkezéseket pedig november 20-ig hitelesíteni is kell. Összesen 33 felsőoktatási intézmény kínál képzéseket, elsősorban mesterszinten.

Nappali tagozaton 89-féle alapképzés, 11 osztatlan és 561 mesterképzés közül válogathatnak az érdeklődők. Ha a levelező és esti képzési formákat is beleszámítjuk, akkor 186 alapképzés érhető el, ám ezek mind fizetősek, ebben az eljárásban csak a mesterképzésekben lehet állami ösztöndíjas helyre pályázni.

A létszámban esetleg amiatt jelentkezhet némi többlet, hogy ez az utolsó felvételi eljárás, amikor még nem kötelező az alap- és osztatlan szakokon az emelt szintű érettségi, illetve a középfokú nyelvvizsga. Kérdés, hogy a szigorítás elkerülése érdekében ­mennyien lesznek hajlandók inkább az önköltség fizetését bevállalni.

(fotó: Shutterstock)