A pályázatra az elmúlt hónapokban több mint harmincöt szervezetet jelöltek, közülük a szakmai zsűri négyet választott ki, végül pedig a Fellegajtó Nyitogatók Alapítványra adták le a legtöbb online szavazatot a csalad.hu olvasói. 

A szervezet története 2014-ben kezdődött, amikor a későbbi alapító, halmozottan sérült kisfiát egyedül nevelő édesapa elhatározta, hogy súlyosan sérült gyermekeknek és szüleiknek programokat, rendezvényeket szervez és közösséget teremt. Mára a kezdeményezés túl van számtalan szervezett orvosi konzultáción, jótékonysági eseményen és 2019 óta saját napközit is üzemeltetnek. A 2019 novemberében indult napközbeni ellátásban jelenleg tíz súlyosan halmozottan sérült gyermekről gondoskodnak, valamint szakemberekkel komplex mozgás- és gyógypedagógiai fejlesztést is biztosítanak nekik. További információ: Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány

„Köszönjük mindenkinek, aki szavazatával minket támogatott” – mondta Varga Gábor, a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány elnöke.

„Nagy öröm, hogy 2023-ban is ilyen sokakat megmozgat az önkéntesség, hiszen több ezren szavaztak a négy jelöltre: a Balatonszemesi Adománybankra, a Fellegajtó Nyitogatók Alapítványra, a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesületére és a TündérPakk Közhasznú Alapítványra – mondta dr. Szuromi–Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője. Nagyon nehéz döntés lett volna egyedül kiválasztani, hogy melyik szervezet kapja idén a díjat, hiszen valamennyi jelölt példamutató és elismerésre méltó munkát végez. A díjat december 5-én, az Önkéntesség Világnapján Nagy–Vargha Zsófiával, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkárával adjuk át a nyertes alapítványnak” – tette hozzá az ügyvezető, aki minden szervezetnek gratulált.

Röviden szeretnénk bemutatni az Önként Jöttem díj többi jelöltjeit is, mert fontosnak tartjuk kiemelkedő önkéntes munkájukat:

Balatonszemesi Adománybank 
A Balatonszemesi Adománybankot Kiss Gabriella 2020 novemberében, a járvány második hulláma idején egy karitatív közösség létrehozásával indította útjára. A szervezet a jótékonykodókat és a segítőket próbálja elsősorban összehozni. 
További információ: Balatonszemesi Adománybank

Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesülete
A 2008-ban indult tárgyi adománygyűjtésük mára egy nagy, fiatalokból álló önkéntes csapattá nőtte ki magát. Igyekeznek minél több intézménnyel felvenni a kapcsolatot, főként a jászsági térségben. 2016-tól foglalkoznak műanyagkupak gyűjtéssel, a Jászságban lévő kupakgyűjtő szívek nagy részét ők üzemeltetik.
További információ: Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesülete

Tündérpakk Alapítvány
A Tündérpakk Alapítványt 2016-ban három édesanya hívta életre. Bejegyzett formában 2017. január 24-e óta működik. A Tündérpakk létrehozását a felelősség érzése, a segíteni vágyás, és a mások nehéz sorsa iránti együttérzés ösztönözte. A szervezet a krízishelyzetbe került, rossz anyagi körülmények között élő családoknak tárgyakkal, élelmiszerekkel segít. 
További információ: Tündérpakk Alapítvány

A 2016-ban a Családbarát Magyarország Központ által alapított Önként Jöttem díjat minden évben olyan szervezet nyerheti el, amely legalább egy éven át, ingyenesen végzett valamilyen társadalmilag hasznos tevékenységet és hozzájárult az önkéntesség előmozdításához.