Sportszakemberek állítják, hogy kifejezetten motiváló tud lenni egy edzőtárs jelenléte, olyannyira, hogy sokkal nagyobb teljesítményre lehet képes, aki megfelelő partnert talál magának. De miért is jó, ha nem egyedül izzasztjuk magunkat a konditeremben, vagy rójuk magányosan a köröket a sportpályán?

1. Vélhetően a legfontosabb hatás, hogy van, aki várja az embert, így sem az este megtervezett edzés időpontja nem változik, nem marad ki egy-egy foglalkozás pusztán lustaságból, sem pedig a hossza nem rövidül.

2. Az erőkifejtés szinte biztosan komolyabb, mint egyedül – részben a bizonyítási vágy, részben a remélt jó benyomás elérése érdekében.

3. Hiába gondolja valaki, hogy akár a konditerem gépeinek használatában, akár a kocogásban vagy a kerékpározásban már profi, egy edzőtárs azért mégiscsak rá tud mutatni a fejlesztendő területekre, a hibákra, és akár ötleteket is adhat a továbblépésre.

4. Van az embernek viszonyítási alapja: sokkal könnyebben tudja értékelni a saját teljesítményét, ha egy nála kicsit jobb, vagy hasonló képességű személlyel edz együtt.

Kulcskérdés a megfelelő edzőtárs

Az edzőtárs választásának persze vannak nehézségei is. Először is nem mindegy, hogy velünk azonos szintű, netán jobb partnert választunk. Ez a céljainktól függ: vagyis attól, hogy a mindennapi fittségünk fenntartása vagy a jobb eredmények elérése a célunk.

Azt is ajánlatos előre eldönteni magunkban, hogy erőteljesebb, vagy kényelmesebb edzéseket szeretnénk-e majd közösen, és milyen rendszerességre vágyunk.

Ezután már bele lehet kezdeni a dolog legnehezebb szakaszába, a megfelelő partner kiválasztásába. És bizony nem feltétlenül a legjobb barátaink a legmegfelelőbb edzőtársak számunkra.

Mi alapján keresgéljünk?

Először is az a jó, ha leendő partnerünk is annyi időt akar a sporttal tölteni, mint mi. Emellett lehetőleg közel lakjon hozzánk, vagy az edzőhelyszínhez. Illetve a napirendje is egyezzen, hogy ne kelljen senkinek sem túlságosan nagy kompromisszumokat kötnie a közös mozgáshoz.

És ha már itt tartunk, rögtön adódik a kérdés: miért ne lehetnének kiváló edzőpartnereink éppen a családtagjaink?