Emma lányom kb. 3 éves kora óta rágja a fülünket, hogy szerezzünk neki egy kiskutyát, ami aztán jó nagyra nő. Akármennyire is odavagyok a négylábú szőrmókokért, nem adhattuk meg neki ezt az örömöt egészen mostanáig. Meg kellett várni ugyanis, hogy mindkét gyerekünk elég nagy legyen ahhoz, hogy elég időt szánhassunk egy kiskutyára, és ne kelljen azon aggódni, hogy a nagytestű kutya – merthogy ez a vágyunk – feldönti a kistesót pusztán szeretetből. Nem csak kutyavásárláskor, örökbefogadáskor is alaposan végig kell gondolni, hogy jó lesz-e nekünk vagy a kisállatnak: minden kis kedvenc tartásánál akadnak olyan tényezők, amelyeket mérlegelve időben eldönthetjük, hozzánk való-e az állat vagy sem. Segítünk a választásban!

Általánosságban elmondható, hogy akármilyen kisállatot is szeretnénk, készítsünk költségvetést, amit mindig felfelé kerekítsünk. Ne abból induljunk ki, hogy úgyis egészséges lesz, hanem abból, képesek vagyunk-e állni a gyógyítása költségeit, ha mégis megbetegszik. Szörnyen hangzik, de azt is néznünk kell, mennyi a várható élettartama az adott állatnak. Minden esetben gondolnunk kell arra is, ki viseli gondját, ha a család elutazik. Fontos szempont, hogy véletlenül se válasszunk olyan állatot, amitől fél a gyermekünk, mondván, ha neki is lesz, elmúlik a félelem. Nagy valószínűséggel nem fog.

A kutya

A kutyára nem véletlenül mondják azt, hogy olyan, mintha az embernek lenne még egy gyereke. A kölyökkutya gondozása igenis sok lemondással jár, ha egészséges, kiegyensúlyozott idegrendszerű állattal szeretnénk együtt élni. Nem úszhatjuk meg a kutyaovit és a kutyaiskolát, hiszen nem akarjuk kikötni csak azért, mert rág és ugrál a gyerekre – egyébként sem szabad láncra verni vagy ketrecbe zárni. Ha a gyermek nem kutyás családba érkezik, akkor érdemes annyit várni a kölyökkutya érkezésével, amíg a gyerkőc elég nagy lesz ahhoz, hogy a kiskutya nevelésére, és a kezdeti éjszakázásokra – mert lesz ilyen az első hetekben – elegendő időt tudjunk szánni. Válasszunk olyan fajtát, ami gyerekbarát, békés természetű, és illik a család életviteléhez. Pl. hiába szeretnénk egy beagle-t, ha nem tudjuk kielégíteni a mozgásigényét, mert lakásban élünk, és nem járunk szívesen kirándulni. Akkor inkább keressünk egy szintén kistestű, de kevésbé mozgékony ebet.

A macska

A macska ideális választás, ha szeretnénk egy bújós, hízelgő kisállatot, nem kell sétáltatni sem, és általában jól elvan egyedül is, amíg a gazdik nem érnek haza. Kellemetlenség, hogy a macsek hullajtja a szőrét, és a legnagyobb tisztaság mellett is találhatunk szőrszálakat a legváratlanabb helyeken is, tehát tisztaságmániásoknak nem való a benti cica. Várjunk a macskával, amíg elég nagy lesz a gyermekünk ahhoz, hogy ne húzza-nyúzza az állatot. Nem csak az állatot veszélyeztetjük ilyenkor, de a macska is dühbe gurulhat, és olyankor bizony kiereszti a karmait.

A hörcsög

A kis rágcsáló ideális választás első háziállatnak. A kisgyerek megtanulhatja, hogyan gondoskodjon egy kisállatról, nem is foglal nagy helyet, viszont a helyét heti rendszerességgel takarítani kell, ami nem egy kellemes elfoglaltság. Ovis kor előtt ne ajándékozzunk pici állatot, mert elég a törékeny állatnak, ha erősebben fogja meg a pici gyerek. A hörik nem azok a kötődős fajták, ráadásul 1-2 évig élnek, ami nagy szomorúságot okozhat a gyerekeknek.

Nyúl, tengerimalac

Viszonylag nagy ketrecre van szükségük, rengeteget piszkítanak, és garantáltan össze-vissza potyogtatnak, ha kiengedjük őket. Heti rendszerességgel kell tisztítani a helyüket. A tengerimalacokat csak párban lehet megvásárolni – lehetőleg azonos neműeket, ha nem szeretnénk sok-sok kismalacot –, mert depressziósakká válnak egyedül. Mindkét rágcsáló szereti a sok simogatást, meg is lehet őket tanítani egy-két dologra. Jól elvannak az ovis kisgazdákkal is.

Halak

A tipikus díszállatok. Az akvárium kéthetente történő tisztítását leszámítva nincs velük gond. Akár egy hétre is elutazhatunk, ha lassan oldódó haltápot készítünk be a halainknak. Azon kívül, hogy gyönyörködünk bennük, sokat nem kapunk tőlük. Mégis jó, ha halakat veszünk a gyermekünknek első állatként, mert megtanulja a gondoskodást. Olyan helyet kell választani a házban az akvárium számára, amit nem ér túl sok napfény, közel van a vizesblokk, ha tisztításra kerül a sor, és stabil állványra is szükség lesz, hiszen egy nagyobb akvárium vízzel feltöltve 50 kg-nál kezdődik.

(fotó: Shutterstock)

Ezek a cikkek is érdekelhetik: