A GYED extrának köszönhetően a gyermekgondozási ellátások (CSED, GYED, GYES) egyszerre több gyermek után is járhatnak. Így például, ha az édesanya másfél éves gyermeke után GYED-ben részesül, újabb gyermek születése esetén a GYED mellett az újszülött gyermeke után járó CSED-et is megkapja, amennyiben a CSED jogosultsági feltételeinek megfelel.

Ugyanígy a CSED vagy GYED ellátások mellett egyidejűleg folyósítható a GYES is. A szülő egyidejűleg két – különböző korú – gyermekére tekintettel is részesülhet GYES-ben. Ebből a szempontból az ikergyermekeket egy gyermeknek kell tekinteni, vagyis ha például az ikergyermekei után járó többszörös GYES folyósításának ideje alatt születik a CSED-re nem jogosult édesanyának még egy gyermeke, az újszülött és az ikergyermekek után is meg fogja kapni a GYES ellátást.

A több gyermek után járó gyermekgondozási ellátásokat egyidejűleg csak az egyik szülő veheti igénybe, vagyis ha az egyik gyermek után az édesanya CSED-ben részesül, akkor az idősebb gyermek után járó GYED-et vagy GYES-t is csak ő kaphatja meg.

A második gyermek

Családi pótlék: míg egy gyermek után 12200 forint jár havonta, két gyermeknél 13300 forint gyermekenként (ha egy szülő neveli a gyermekeket, akkor 13700 forint egy, és 14800 forint két gyermek esetén).

Családi adó- és járulékkedvezmény: a maximális családi kedvezmény egy eltartott esetén havonta 10 ezer forint, míg két eltartott esetén 40 ezer forint.

Az édesanya diákhitel-tartozását az első gyermek vállalásakor 3 évre felfüggesztik, míg a második gyermek születésekor a tartozás felét elengedik.

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK): Két gyermek esetén új lakás építésére, vásárlására 2600000 forint, míg használt lakás vagy családi ház vásárlására, bővítésére 1430000 forint vissza nem térítendő állami támogatást, továbbá 10 millió forint államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak.

Jelzáloghitel-elengedés: A második gyermeket vállaló családok gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthetik a gyermek születését megelőzően felvett jelzáloghitel-tartozásukat.

A harmadik gyermek

Emelt összegben jár a családi pótlék: gyermekenként 16 000 forint havonta.

Emelt összegben jár a családi adó- és járulékkedvezmény: gyermekenként 33 000 forint havonta.

Igénybe veheti a család a gyermeknevelési támogatás (GYET) a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig.

Magasabb utazási kedvezmények illetik meg a családot, és ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésben részesülhetnek a gyerekek.

Az édesanya diákhitel-tartozását a harmadik gyermek születésekor elengedik.

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK): új lakás építésére, vásárlására 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás, továbbá 15 millió forint államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak. Használt lakás vagy családi ház vásárlására, bővítésére pedig 2200000 forint vissza nem térítendő állami támogatás, továbbá 15 millió forint államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak.

Ha a szülő igényli, dolgozhat részmunkaidőben a legkisebb gyermek 6 éves koráig.

Jelzáloghitel-elengedés: a családok 4 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat.

Nagycsaládosok autóvásárlásának támogatása: a család legalább hétüléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhet.

A negyedik gyermek

Négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége: az az anya, aki legalább 4 gyermeket nevel, vagy élete során 4 vagy több gyermeket felnevelt, teljesen mentesül a mindenkori személyi jövedelemadó megfizetése alól.

A három gyermek után járó juttatásokon túl:

Családi adó- és járulékkedvezmény: a maximális családi kedvezmény összege 132 000 forint havonta.

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK): használt lakás építésére, vásárlására 2750000 forint vissza nem térítendő állami támogatást, továbbá 15 millió forint államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak.

Jelzáloghitel-elengedés: a harmadik gyermek vállalása esetén a család 4 millió forinttal csökkentheti a jelzáloghitel-tartozását, a negyedik és minden további gyermek megszületése után még 1-1 millió forint hitelelengedés jár.

Nagycsaládosok autóvásárlásának támogatása: legalább hétüléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek.

(fotó: Shutterstock)