Mit tanult az emberiség, és főleg a fiatalok a járványból? - a generációs szakértő válaszol - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Mit tanult az emberiség, és főleg a fiatalok a járványból? - a generációs szakértő válaszol

csalad.hu
2021. okt. 13. 13:57
Családban élni jó

Bereczki Enikő idén tavasszal végzett felmérést 700 Z-generációs körében arról, hogy látják, nevezhetjük-e őket Covid-generációnak. Tényleg olyan nagy hatással voltak rájuk ezek a hónapok, mint sejtjük? Több mint a felük igennel válaszolt.

A generációs szakértő szerint, nagy hozadéka az elmúlt hónapoknak az a tapasztalat, hogy a személyességet semmi sem pótolhatja. Nyilvánvaló, hogy ehhez szükséges egy belső igény is, de egyre több fiatal túltelítődött digitálisan és bizakodik, hogy ez a tanév nem végződik lezárásokkal, amely megfosztja őket egymás és a tanárok, munkatársak motiváló személyes jelenlététől.

2020-ban mindannyian egy olyan élethelyzetben találtuk magunkat, amely alapjaiban változtatta meg a mindennapjainkat. A hirtelen jött krízis után az elhúzódó stresszhelyzettel kell megbirkóznunk, miközben a gyermekek, fiatalok ebbe a helyzetbe nőnek bele, és az új keretek között kellene szocializálódniuk, a szocializációs színterek pedig beszűkültek. Mostanra - a kézmosás fontosságán és a PCR-teszt jelentésén túl is - már sok mindent tudunk, amit ilyen és hasonló helyzetekben lehet tenni megsegítésükre. Persze van még tanulni és vannak olyanok is, akik a negligálás félrevezető útját választják az elhúzódó küzdelemben.

Bereczki Enikő úgy fogalmaz: a Covid pandémiából idővel endémiává szelídülve velünk fog maradni, éppen ezért a szülők, a pedagógusok, a fiatalokkal foglalkozó szakemberek feladata kibővül.