Tévémentes étkező, gyermekméretű adagok, csökkentett cukortartalom, több mozgás és egészséges ételek - pár pofonegyszerű tipp ahhoz, hogy az ifjonc ne küszködjön már élete korai szakaszában a felesleges kilókkal. Bármennyire nehéz elfogadni, sok esetben a szülő miatt túlsúlyos a gyermek.


A fiatal nyugodtan felállhat az asztaltól már azelőtt, hogy az utolsó betűtésztát is kiszopogatta volna a tányérból - figyelmeztetnek táplálkozástudományi szakemberek. Sokszor ugyanis éppen az vezet elhízáshoz, hogy a kicsi mindent megeszik, amit elé tesznek, és nem feltétlenül önszántából, de nem is mindig a szülői szigor miatt! A BBC cikkében csokorba gyűjtött néhány jól ismert ötletet ahhoz, hogy megelőzhessük a gyermekek túlsúlyosságát. A szigetországban ugyanis rohamosan nő a duci ifjak száma.


Idehaza jobb a helyzet, Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozástudományi szakreferense az M1-nek azt nyilatkozta, 2010-hez képest nem nőtt a túlsúlyos és elhízott gyermekek aránya idehaza, viszont 1975-höz viszonyítva tízszeres a szorzó! Jelenleg Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, ezzel európai viszonylatban a középmezőnybe tartozunk.


Az egyik probléma, hogy a gyermekek már nem tudják kinőni a súlyfelesleget: az elhízott kisiskolások fele felnőttként is elhízott marad, a serdülőkorúak esetében pedig már 80 százalékos ez az arány.


A BBC a korai elhízás elleni tippek közül kiemeli, hogy sokat segít, ha a szülők jó példát mutatnak, és az anyuka és az apuka nem engedi el magát, hanem kordában tartja saját testét is. A sportoló szülőknek még nagyobb esélyük van arra, hogy utóduk sem folytat majd mozgásszegény életmódot, hiszen természetes lesz számára, hogy az ember rendszeresen mozog. A szakértők felhívják azonban a figyelmet, hogy attól, mert valaki túlsúlyos, nem kell többet edzenie, mint vékony társainak. Sőt, mivel folyamatosan nagyobb terhet cipel, több energiát is használ fel, vagyis némileg kevesebb testmozgással is hasonló eredmény érhető el. Fontos az egészséges táplálkozás, a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. Az ideális az lenne, ha ezekből naponta legalább öt alkalommal venne magához minden gyermek és felnőtt - írja a BBC.


Csökkenteni kell a cukorbevitelt is, a brit egészségügyi ajánlások szerint egy 4-6 év közötti gyermek naponta maximum 5 kockacukornyi, nagyjából 19 grammnyit kellene, hogy megegyen, a 7-10 év közöttiek már 6 kockacukornyi, vagyis 24 grammot fogyaszthatnak - egész álló nap, összesen. Miközben ezeket a javaslatokat a többség már hallotta, kevesebb szó esik arról, hogy nem szabad a kicsiket túletetni. Egyszerűen a gyermekeknek gyermekadagokat kell adni minden étkezéskor. Ha valaki nem tudja, mennyi is az ideális, inkább adjon kevesebbet, a gyermek úgyis kérni fog még, ha éhes marad - javasolják a BBC-n.


És ennek az ellenkezője is igaz. Ha a család legfiatalabb tagja otthagyja az ételt, nem kell minden szülői szigort latba vetni a tányér tökéletes kipucolásáért, sok esetben a kicsikbe tényleg annyi fér be, amennyit megesznek. Ehhez tartozik az is, hogy nem szerencsés étkezés közben a mobiltelefont nyomkodni, vagy a tévét nézni. Ezek ugyanis elvonják az ember figyelmét az étkezéstől, és így mindenki hajlamos a kelleténél több ételt lenyelni, aztán szépen lassan elhízni.


Bármennyire meglepő, de fontos tényező a pihenéssel, pontosabban alvással töltött idő is. A kutatások szerint azok a fiatalok, akik az ideálisnál kevesebbet alszanak, sokkal nagyobb valószínűséggel híznak el, mint pihentebb társaik.


De ha már a megelőzésről elkéstünk, Aisling Pigott, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője azt ajánlja, beszéljünk nyíltan a problémáról, de sose tiltsunk meg semmilyen ételt, mert ezzel csak még kívánatosabbá tesszük azt. Érdemes kerülni a sértő jelzőket, mint a dagadt, ronda, és teljesen felesleges a túlsúly okozta hosszútávú egészségügyi problémákról beszélni, mert még a kamaszok számára is tökéletesen érdektelen abban a korban, amiben éppen az extra kilogrammokat fölszedték. Sokkal fontosabb az önbizalom erősítése más területeken, ez ugyanis segíthet a helyes testkép létrejöttében, és végül a fogyásban. A szövetségi szóvivő azt mondta, “elmagyarázhatjuk, hogy mindenkinek más a testalkata és a tömege, s egyszerűen csak ezen keretek között kell maradni, és akkor nincs esélye az elhízásnak” - mondta Aisling Pigott.