Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

A vissza nem térítendő állami támogatás pontos összege függ a meglévő és vállalt gyermekek számától, a támogatás céljától, illetve a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől.

Új lakás vásárlására vagy építésére 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, továbbá 15 millió forint államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak a nagycsaládosok. Használt lakás vagy családi ház vásárlására vagy bővítésére a három gyermekesek 2,2 millió forintot, míg a négy- vagy többgyermekes családok 2,75 millió forintot, illetve 15 millió forint államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/csok-kolcson

Jelzáloghitel-elengedés

A támogatást az igénylő család a lakáscélú jelzáloghitel-szerződéséből eredő tőketartozása csökkentésére használhatja fel. Csak a gyermek megelőzően felvett hitelre jár a támogatás.

Harmadik gyermek vállalásakor a családok 4 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat. A negyedik és minden további gyermek megszületése után további 1-1 millió forint hitelelengedés jár.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/jelzaloghitel-elengedes

Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatása

A három- vagy többgyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

A támogatásra azok a családok jogosultak, ahol a szülők legalább három gyermek után jogosultak családi pótlékra. A támogatást a szülők már a harmadik gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hete után igényelhetik.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/nagycsaladosok-autovasarlasi-tamogatasa

Négy- vagy többgyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége

2020. január 1-jétől azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/negy-vagy-tobbgyermekes-edesanyak-szemelyi-jovedelemado-mentessege

Családi pótlék

A családi pótlék a gyermek születésétől kezdődően addig jár, amíg a gyermek köznevelési intézményben tanulmányokat folytat, legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét betölti.

A családi pótlék emelt összegben jár három vagy több gyermek után: havonta 16 ezer forint gyermekenként. Ha egy szülő neveli a gyermekeket, akkor 17 ezer forint jár gyermekenként havonta.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/csaladi-potlek

Családi adó- és járulékkedvezmény

A családi adókedvezmény a gyermekek számától függően csökkenti a családok jövedelmének az adóalapját. A családi pótlékhoz hasonlóan a tankötelezett kor végéig jár, de ha a gyermek ezt követően közoktatás keretében tanul, akkor 20 éves koráig kapható a kedvezmény.

Három vagy több gyermeknél emelt összegben jár a családi adó- és járulékkedvezmény: gyermekenként 33 000 forint havonta.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/csaladi-adokedvezmeny

Diákhitel-tartozás elengedése

Az édesanyák diákhitel-tartozását az első gyermek vállalásakor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek születésekor a tartozás felét, a harmadik gyermek születésekor pedig az egész tartozást elengedik.

Gyermeknevelési támogatás

A gyermeknevelési támogatást három vagy több kiskorút nevelő szülő vagy gyám veheti igénybe. A legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár, feltéve, hogy a jogosult 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel saját háztartásában. A GYET havi összege – függetlenül a gyermekek számától – 28 500 forint, amelyből 10 % nyugdíjjárulékot vonnak.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/gyermeknevelesi-tamogatas-gyet

Egyéb kedvezmények

Emellett magasabb utazási kedvezmények illetik meg a nagycsaládot, ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésben részesülhetnek, az állam ingyenes tankönyvellátást biztosít számukra, és ha a szülő igényli, dolgozhat részmunkaidőben a legkisebb gyermek 6 éves koráig.

(fotó: Shutterstock)