– A kezdeményezés 2017. november 15-én indult azzal a szándékkal, hogy egyfajta biztonságérzetet nyújtson azok számára, akik éjszaka vagy hajnalban egyedül gyalogosan útra kelnek. Sokan alkalmaznak telefonos hazakísérést családon, baráti körön belül, de előfordul, hogy nem szeretnék felébreszteni szeretteiket és épp nincs telefonközelben lévő ismerősük sem. Ilyenkor jól jön a Hazakísérő Telefon – kezdi Molnár-Csiki Maren, az alapítvány elnöke.

Hogyan működik?

Nagyon fontos, hogy telefonálás közben maradjon figyelmes a hívó és ne feledkezzen bele a beszélgetésbe.

Az ingyenesen hívható zöld-, illetve a normál tarifás mobilszám hívásakor a diszpécser először elkéri a telefonáló számát, tartózkodási helyét és az úticélt. Ezeket természetesen nem kötelező megadni, de erősen ajánlott, hiszen vészhelyzet esetén így tudnak segíteni. Szintén nagyon fontos, hogy telefonálás közben maradjon figyelmes a hívó és ne feledkezzen bele a beszélgetésbe. Ebben segítenek az alapítvány önkéntesei, akik figyelemmel kísérik útját és egészen addig a vonalban maradnak, amíg ő biztonságban haza nem ér.

– A mi szolgáltatásunk nem egyedülálló a világon, viszont Magyarországon hiánypótló – mondja Maren. – Manapság a fiatalok első számú kelléke a telefon, sokan a fülükhöz téve sétálnak esténként, kietlen vidékeken is. A kezdeményezés nekik szól: ha épp nincs kit felhívniuk, minket bátran kereshetnek. Egy kellemes beszélgetés mellett úgy érhetik el otthonukat, hogy közben nem érzik magukat magányosnak, és tudják, hogy védelmet tudunk nyújtani számukra. Célunk, hogy mindenki felkészülten vágjon neki az éjszakának és megtegye a szükséges óvintézkedéseket: a tinik legyenek tisztában azzal, hogy kivel és hogyan mennek haza, ismerjék az éjszakai menetrendet, az idegenek közeledését pedig mindig kezeljék fenntartásokkal.

Távolról óvjuk a fiatalt

– Beszélgetésünk célja, hogy a hívóval együtt, közösen figyeljük a környezetet – folytatja Maren. – Miután elmondja a telefonáló, hogy merre jár, a térképen folyamatosan nyomon követjük az útját, amíg haza nem ér.

A tinédzserek még tapasztalatlanok az éjszakai életet illetően, nem tudják, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk.

a legfőbb cél, hogy a fiatal ne essen pánikba

– A legfontosabb, hogy ne legyenek stressz alatt – hangsúlyozza Maren. – Mint minden rizikós helyzetben, itt is a legfőbb cél, hogy a fiatal ne essen pánikba. Mi igyekszünk megnyugtatni őket, közben pedig felvilágosítani, hogy egy ilyen helyzetben mit szabad tenni, mondani, és mit nem. Alapvető például, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, és ne szálljanak be ismeretlenek kocsijába.

Nem csak lányok telefonálnak

– Nagyjából egyenlő arányban hívnak bennünket a fiúk és a lányok. Utóbbiak általában megnyugtatásképpen keresnek minket, míg előbbiek inkább akkor, ha ténylegesen veszélyt érzékelnek.

Ha már közeledik a baj, akkor azonnal forduljon a rendőrséghez.

– Fontos, hogy amennyiben már közeledik a baj, a tinédzsert követi valaki, vagy incidensbe kerül, semmiképp ne minket hívjon, hanem azonnal forduljon a rendőrséghez. Természetesen, ha épp vonalban van, és mi érzékeljük a veszélyt, ő pedig már nincs olyan helyzetben, hogy maga telefonáljon, mi segélyhívást indítunk. Egyébként a legtöbb esetben inkább az ijedség a nagyobb, konkrét veszélyes helyzet nem nagyon szokott előfordulni.

Jobb félni, mint megijedni

– Ha valaki nem érzi biztonságban magát az utcán, gyanús körülményeket észlel, vagy olyan embercsoport mellett sétál el, akik félelmet keltenek benne, ne féljen ránk csörögni. Minden esetet egyénileg mérünk fel és igyekszünk a leghatékonyabban segíteni. Sokan félnek telefonálni, szabadkoznak, pedig nincs miért. Itt is igaz a mondás, hogy jobb félni, mint megijedni. Lehetséges, hogy akit ő támadónak vél, aki szerinte követi, csak éppen arra jár, de inkább legyen túl óvatos a hívó, mint hogy csak legyintve a veszélyre ténylegesen bajba kerüljön.

Maren szerint lehet visszatartó hatása annak, ha a támadó azt látja, hogy valaki telefonál, ám egy tapasztalt bűnözőt sajnos ez sem ijeszt el.

– Ettől függetlenül ez a szolgáltatás egy biztonságosabb módja a hazatérésnek, sokkal jobb ugyanis, mintha a kamasz teljesen egyedül sétálna egy kietlen területen. Nem beszélve arról, hogy egy kívülálló sokszor realisztikusabban meg tudja ítélni a helyzetet, mint az, aki benne van és ösztönösen csak menekülni szeretne – teszi hozzá Maren.

(fotó: Shutterstock)