Ön szülés utáni fizioterápiás ellátást indított a kórházban a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon. Miért?

– Vezető gyógytornászként dolgozom, azonban a vezetői feladatok ellátása mellett a Gyermeksebészet és Traumatológiai Osztályon, év eleje óta pedig a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon gyakorló gyógytornászként is. Nekem ez a terület régóta a szívügyem, inkontinenciával foglalkozom a legtöbbet. Ezzel a kérdéssel többnyire már csak akkor törődnek az emberek, amikor nagy a baj, pedig prevencióval sok-sok kellemetlen tünet megelőzhető lenne.

Az inkontinenciát sokan inkább az időskorhoz kötik, és nem a terhességgel, szüléssel társítják. Ez egy gyakori probléma ilyenkor?

– Igen, mert sokan nem is tudják, hogy a nevetés, köhögés, tüsszentés, ugrálás, futás közben történő akaratlan vizeletvesztés kóros dolog. Ilyen esetekben már nem megelőzésről, hanem kezelésről beszélünk. Sok kismama beszámol arról, hogy a várandósság alatt érte már őt „baleset”. A fizioterápiát már a szülést követő napon el lehet kezdeni. Ilyenkor a kórterembe látogatva tájékoztatom a kismamákat a szülés után előforduló problémákról, amelyek a gát, has területén előfordulhatnak. Megkérem őket, hogy kényelmes, tehermentesített helyzetben helyezkedjenek el, és megtanítom nekik, hogyan kell egyenletes légzés mellett a gátizmokat működésbe hozni anélkül, hogy a medencéjük körül elhelyezkedő egyéb izmaikat is dolgoztatnák. A szétnyílt hasizom kezelését szintén el lehet kezdeni a szülést követő napon. Természetesen nem a felülésre és nem a törzs feszes, egyenes megtartására – plankre – kell gondolni, hanem óvatos keringésjavító, valamint az ízületek elmozdulása nélkül járó gyakorlatokra, egyenletes légzés mellett. Császármetszés után a fizioterápiát megelőzi egy vénás torna. A gyógytorna (fizioterápia) összesen 4-5 feladatból áll, ezen kívül számos, mozgással, életmóddal, sporttal, hegkezeléssel kapcsolatos tanácsot adok a kismamáknak. Ha csak az általam megtanított gyakorlatokat csinálja valaki, már az is nagyon sokat javíthat a gát- és hasizmok állapotán. Sokszor ilyenkor derül ki, hogy a kismamának korábban is voltak inkontinens panaszai, tünetei, de azt hitte, hogy ez normális dolog, nem kell vele foglalkozni.

Nemcsak a probléma miatt lehet kellemetlen a téma, hanem mert olyan testrészekről kell beszélni, amelyekről egy szégyenlősebb ember nem szívesen ejt szót. Sikerül ezt feloldani?

– Előfordul, hogy nagyon jó társaság jön össze egy kórteremben, és ha csak az egyik kismama megnyílik, a többiek is sokkal őszintébben, szabadabban beszélnek. Meg szoktam kérdezni, hogy ismernek-e bármilyen intimtorna módszert. Kiderült, legtöbben az internetről és a különböző applikációkból tájékozódnak, nem pedig szakemberektől. Így ugyanis nem kell róla beszélni.

"Ha a terhesség alatt jelentkezik akaratlan vizeletcsöpögés, bepisilés, az nem normális."

A várandóssággal, szüléssel összefüggő inkontinencia megoldódik magától, vagy mindenképpen szükség van a szakember segítségére?

– Lehet, hogy csak átmenetileg gyengül egy izom és később valamennyire vissza tud erősödni, de szakember segítsége nélkül nem lesz tökéletes. Ha a terhesség alatt jelentkezik akaratlan vizeletcsöpögés, bepisilés, az nem normális. Van az a mondás, hogy „ne nevettess, mert bepisilek”. Ezt el szokták viccelni, pedig nem az.

Terhesség alatt sem? Egy csepp sem?

– Nem. Egyetlen csepp vizelet is patológiás esetet mutat, szakembernek, orvosnak, gyógytornásznak kell foglalkoznia a beteggel. A szüléssel megszűnik a kismedencei és alhasi nyomásfokozódás, lekerül a gátról a teher és átmenetileg megszűnik a csepegés. De eltelik egy hónap, két hónap, akár évek, majd jön egy náthás időszak köhögéssel, tüsszentéssel. A folyamatos stresszbe került, korábban meg nem erősített gát, medence, húgyhólyag és gyenge izom nem tudja tartani a vizeletet, a záróizom nem tartja zárva a húgycsövet, elszökik a vizelet. Ennek persze vannak fokozatai. Amíg egyes, kettes fokozatú az inkontinencia, ami azt jelenti, hogy csak nevetéskor, köhögéskor, ugráláskor csurran el, addig az intimtorna, gátizomtorna tökéletesen gyógyít. De a gyakorlatokat a tünet megszűnése után sem szabad elhagyni. A legjobb az lenne, ha minden nő megtanulná ezeket a mozdulatokat és a mindennapi életük részévé válna. Nem bonyolultak, és észrevétlenül is végezhetők. Aki a gátat jól mozgatja, annak vajúdás alatt is lehet olyan feladatokat adni, ami segít. De a nők 70 százaléka számára ismeretlen ez a terület, pedig, ha az izom nincs felkészítve a szülésre, nagy valószínűséggel sérülni fog. A szétnyílt hasizommal is szükséges foglalkozni, hiszen ez az elváltozás borítékolható, ahogy nő a pocak. Ezt is erősíteni kellene. Sokan erről is az interneten tájékozódnak, ahol plankelést javasolnak, pedig ebben az esetben ez az egyik legkártékonyabb feladat, ahogy a felülés is. Előbb tudni kellene, hol és hogyan helyezkednek el az izmok, mi a cél. Először a haránt hasizmot kell megerősíteni, ha ehhez már a gátizmokat is hozzá tudja kapcsolni a beteg, akkor jöhet a következő lépcsőfok.

"Amíg egyes, kettes fokozatú az inkontinencia, ami azt jelenti, hogy csak nevetéskor, köhögéskor, ugráláskor csurran el, addig az intimtorna, gátizomtorna tökéletesen gyógyít."

A beszélgetés alatt végig hangsúlyozta, hogy szakemberhez kell fordulni. Gyógytornász segítségét kell kérni?

– Mindenképp és kizárólag gyógytornászét. A fizioterápia során meghatározó a kezelések sorrendje. Legfontosabb a gátizmok önálló működésének megéreztetése, majd a hasizmok tónusba hozása megfelelő légzéstechnika mellett. Abban az esetben, ha a kismamának egyéb egészségügyi panasza, problémája van, például gerincsérve, fontos, hogy gyógytornász szakember állítsa össze a terápiás programot.

Nálunk a kórházban működik egy Egészségfejlesztési Iroda, melynek keretében elérhető online, ingyenes preventív intimtorna is. Akinek viszont már meglévő panasza van, annak számára egyénre szabott kezelés javasolt, speciális feladatokkal.

Vannak veszélyeztetett csoportok?

– Igen, sokan tartoznak rizikócsoportba, például a súlytöbblettel rendelkezők, fokozott fizikai terhelésnek kitett sportolók és munkavégzők, dohányosok, többször szült édesanyák, nagy magzatot világra hozó anyukák, a szülés során hosszú kitolási szakot átélt nők. Egészen addig javasolt kerülni az ugrálással, rázkódással járó sportokat, amíg nem történik meg a gát- és hasizmok szakszerű regenerációja, megerősödése. Azonban hangsúlyoznám, hogy senkit nem szabad lebeszélni a sportolásról: a mozgást fokozatosan el lehet kezdeni. Alternatívaként a rendszeres sétát, később az ütemes gyaloglást javaslom.

(illusztráció: Shutterstock)