A családi nyaralás gondolata a 13-14 éven felüliek többségét már nem igazán hozza lázba, és nem a szüleivel szeretné tölteni a szabadidejét. Egy közös utazás azonban remek alkalom a hosszabb családi együttlétre, és arra is, hogy minőségi időt töltsünk serdülő gyerekünkkel. Ez persze többnyire csak akkor sikerülhet, ha az utazást kellőképpen vonzóvá tesszük a kamasz számára.

Tervezzünk közösen!

Ha közösen választjuk ki az úti célt, akkor a tini érzi, hogy az ő véleménye is számít, neki is van beleszólása a dolgok alakulásába. Engedjük, hogy elmondhassa, ő mire vágyik. Kérjük meg, hogy javasoljon a családi költségvetés kereteibe illő programokat, mondjon helyeket, látnivalókat, amik érdeklik. Sokkal szívesebben vesz majd részt a családi kiruccanáson, ha egyenrangú partnerként kezeljük. 

Kamaszbarát úti célok

Érdemes olyan úti célt kiszemelni, ami elvarázsol egy tizenévest. Ehhez nem kell feltétlenül mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk, hiszen Magyarország is hemzseg az izgalmas és páratlan látni- és felfedezni valóktól. Ha a kamasszal útnak induló családunk a víz melletti üdülésre voksol, mindenképp szerencsés egy parthoz közeli várost célba vennünk, ahol több lehetőség adódik a szórakozásra és kikapcsolódásra. Fontos, hogy olyan nyaralóhelyet találjunk, ahol a tini ízlésének, érdeklődési körének megfelelő sportolási lehetőségek is rendelkezésre állnak a szörftől a wakeboard-on át a búvárkodásig. Ha pedig tinédzser gyerekünk épp a visszavonulós, elmélkedős, álmodozós korszakát éli, szerezzünk neki egy kellemes napozóágyat, és hagyjuk az árnyékban zavartalanul olvasni, zenét hallgatni vagy ábrándozni.

Hagyjuk, hogy egyedül lehessen!

Ugyancsak fontos szempont, hogy bárhova is tervezünk szállást foglalni, olyan apartmant vagy hotelt válasszunk, ahol a kamasznak van lehetősége az egyedüllétre. Ha mód van rá, akkor legyen külön szobája. Ha a kamasz előre tudja, hogy akkor vonul el, amikor akar, szívesebben indul útnak. A szervezéskor pedig a közös programok mellett iktassunk be szabad időtöltést is, amikor a gyerekünknek lehetősége van némileg eltávolodni tőlünk; például sétálni egyet a városban, vagy szuvenírt válogatni a barátoknak. A nyaralás alatt fogjuk kicsit lazábbra a gyeplőt, engedjük, hogy kamaszunk akár egyedül fedezze fel a környéket, persze csak úgy, hogy biztosak legyünk benne, hogy hol jár és mikor ér haza.

Elengedhetetlen: A WIFI

Akármennyire is szeretnénk gyermekünket eltiltani a mobilozástól és az internettől, ez valószínűleg nem fog sikerülni. Az efféle merénylet azonnali ellenállást, duzzogást válthat ki a tinédzserből. Ezért, ha tehetjük, válasszunk olyan szálláshelyet, ahol van wifi. Ne tiltsuk meg neki a mobilozást, inkább szervezzünk olyan élménydús programokat, amikor eszébe sem fog jutni, hogy a telefonját nyomkodja.

Rugalmasság

Ha kamasszal megyünk nyaralni, figyeljünk arra, hogy ne legyen feszített a tempó, és legyünk rugalmasabbak, mint általában. Mivel a tizenéveseknek élettani szempontból több alvásra van szükségük, hagyjuk őket eleget aludni, és ne szervezzünk sok korai programot. Nem is baj, ha a nyaralás alatt később indul a nap, és egy koncert, egy vacsora vagy a közös séta belenyúlik az éjszakába. Sőt, a kései kiruccanás kifejezetten ínyére lehet a kamasznak.

KÖZÖS ÉLMÉNYEK

Egy közös vakáció, egy jól szervezett, laza és vidám családi nyaralás, amit a tini is pozitív élményként könyvel el, tökéletes alkalom arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz kamasz gyerekünkkel. A lényeg, hogy ne erőltessünk rá semmit. Keressünk olyan tevékenységeket, amiket együtt tudunk csinálni, válasszunk olyan programokat, amit jó eséllyel mindenki élvezni fog, még akkor is, ha ehhez a saját korlátainkat kell feszegetni. A legfontosabb, hogy minél több közös élményt gyűjtsünk.

Nyaraljunk együtt más családokkal!

Ha tehetjük, utazzunk olyan barátainkkal együtt, akiknek vannak hasonló korú gyerekei. Így nemcsak a tinédzsert kötjük le könnyebben, de magunknak is szerzünk jó társaságot a vakációra!