A Családbarát Magyarország Központ által működtetett Gyermekút Módszertani Központ szakértője a nyári táborozásról beszélt.

Kiemelte, hogy a nyári ottalvós táborok ugyan hasznosak és jók lehetnek, de csak azoknak a gyermekeknek ajánlja, akik már elég érettek ahhoz, hogy hosszabb időt töltsenek a szüleik nélkül. 

Kitért arra is, hogy nem konkrét életkorban meghatározható a tábori érettség, sokkal inkább függ a gyermek habitusától, személyiségétől, egyéni fejlődésétől. 

A beszélgetésben kiemelte, hogy nem szabad erőltetni, kötelezővé tenni a táborokat, hagyni kell a gyermeket dönteni, és az sem ideális, ha a gyermek az egész nyarat táborokban tölti. 

Hozzátette, hogy fontos az együtt tervezés, azt javasolta, hogy a szülők vonják be a gyermeket az elejétől a szervezésbe és olyan tábort keressenek, ajánljanak, amely a gyermek érdeklődési körének megfelel. Arra is kitért a beszélgetésben, hogy ne rögtön az ottalvós táborokkal kezdjék a szülők, a napközis táborok is nagyon jók és hatékonyak lehetnek. 

A szakember a műsor végén elmondta, hogy a nyári táborokban sokat fejlődhet a gyermek alkalmazkodási képessége, az önértékelése, a többi gyermekkel való önfeledt együttlét örömét pedig semmi sem pótolhatja.