Az eseményen beszédet mondott dr. Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára, a Családbarát Magyarország Központ által működtetett Gyermekút Módszertani Központ képviseletében pedig dr. Kereki Judit, az intézmény szakmai vezetője mutatta be a Gyermekfejlődési kérdőív online verzióját. A rendezvényen a területen dolgozó, érintett szakemberek is részt vettek.

– A legnagyobb kihívás ma Magyarországon, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen és testi-lelki egészségben élhessen – kezdte Dr. Beneda Attila a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára. A felmérések szerint az iskoláskor előtti kisgyermekek 17 százalékánál felfedezhető valamilyen fejlődési elmaradás, amelynek jelentős részét orvosolni lehet, ha időben elkezdődik a koragyermekkori fejlesztés. A különböző szakterületek együttműködésének köszönhetően az utóbbi időben nagyot léptünk előre ebben. Ennek a rendszernek az eleme a most bemutatott Gyermekfejlődési kérdőív online verziója, amelyet a megkésett, eltérő fejlődésű kisgyermekekkel foglalkozó szakemberek állítottak össze, így ennek megbízhatósága és hitelessége kiemelkedőnek számít az internet zűrzavaros világában – zárta gondolatait a helyettes államtitkár.

A Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője, dr. Szuromi-Kovács Ágnes üzenetében hangsúlyozta, valamennyi munkatársa elkötelezett a kisgyermekek, különös tekintettel az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és a velük foglalkozó felnőttek segítésében.

– Úgy érzem, a családok támogatása e tekintetben is elengedhetetlen, hiszen személyesen is tapasztaltam, tapasztaljuk: minél korábban fény derül a gyerekek speciális igényére, annál eredményesebb és sikeresebb lehet a célzott támogatás. Számunkra a kisgyermekek fejlődésének támogatása kiemelt feladat, ha ehhez hozzájárulhatunk, az örömmel tölti el szívünket. Továbbra is minden erőnkkel azon leszünk, hogy minden támogatást megadjunk a családoknak, a velük és értük dolgozó szakembereknek.

A Gyermekút Módszertani Központban zajló munka eredményeként olyan megbízható, validált mérőeszköz jött létre, amely segít minél korábban felfedezni a fejlődési eltéréseket, lemaradásokat. A mérőeszköz online térben történő kifejlesztése és felhasználóbaráttá tétele óriási segítséget jelent a kisgyermeknevelő, óvodapedagógus szakemberek számára.

Dr. Kereki Judit, a Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője elmondta, az eddigi tapasztalatok szerint az online kérdőív rendkívül hatékonyan tudja segíteni a szakemberek munkáját, a gyermekek fejlődésének nyomon követését.

– Régi álmunk valósult meg azzal, hogy a Gyermekút projektben kifejlesztett tudásanyagot még kézzelfoghatóbbá tettük az ezt használó szakemberek számára – emelte ki Dr. Kereki Judit, a Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője. A kisgyermeknevelők és az óvodapedagógusok munkáját támogató Gyermekfejlődési kérdőív egy hosszú és sok szakembert megmozgató fejlesztés eredménye, digitalizálása új távlatokat nyitott előttünk. Az online kérdőív egy olyan mérőeszköz, amelynek segítségével a szakemberek bizonyos kérdések által rendszeresen képet kaphatnak a kisgyermekek fejlődéséről. Az értékelés után a kapott pontszámok alapján kirajzolódik, hogy megfelelően fejlődik-e a gyermek és megjelenik egy szöveges értékelés is, mely világosan megmutatja, hogy a gyermek fejlődése, egy-egy funkcióterületen magas, átlagos készségszintű, vagy érzékelhető valamilyen elakadás. Ebben az esetben azt is feltüntetjük, milyen további szakemberek bevonására van szükség.

– Az eszköz használatát folyamatosan oktatjuk. Az elmúlt időszakban több mint ezer szakembert képeztünk ki, és még legalább ennyit szeretnénk. A tesztidőszakban nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a felhasználóktól, akik a teszt során, kiemelték a kérdőív egyszerűségét, a könnyen kezelhetőségét, a pontosságát, és azt, hogy a kitöltést követően gyorsan megkapták a kiértékelést, amely igen nagy segítséget jelentett számukra. Vizuálisan is sokkal kifejezőbb az online formátum, mert az értékeket megjelenítő összefoglaló ábrán keresztül plasztikusan szemlélteti a kisgyermekeknél megjelenő esetleges lemaradásokat, fejlődési eltéréseket. Ez a látványos megoldás azért is hasznos, mert megkönnyíti az egyeztetést a szakemberek és a szülők között – tette hozzá Dr. Kereki Judit.