Tanulni fontos, de nem mindenki indul egyenlő esélyekkel tudása, tehetsége kibontakoztatásában. Az ózdi járásban minden harmadik tanulót fenyeget a lemorzsolódás veszélye. A térségben élő rászoruló gyerekek számára a tanulás jelenti az egyetlen kitörési lehetőséget.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Válaszút Digitális Programja a leszakadó térség ezen fiataljai számára nyújt segítő kezet, mégpedig kortárs segítők bevonásával, felhasználva a technika adta vívmányokat. A projektben jelenleg 60 gyermek vesz részt, akik mellé olyan kortárs segítőket keres a Szeretetszolgálat, akik Skype-on keresztül korrepetálják társaikat azokból a tantárgyakból, melyekből segítségre szorulnak. Az ózdi gyerekek nemrégiben megkapták az MRSZ-től azokat a tableteket, melyek segítik a digitális tananyagok elsajátítását.

Központi téma a drogprevenció és bűnmegelőzés, a pénzügyi tudatosság vagy épp a tanulási nehézségek leküzdése.

A EFOP-5.2.1-17-2017-00011 „Válaszút – Komplex digitális program a sikeres életpályáért” elnevezésű projekt több összetevős, komplexen foglalkozik a hátrányos helyzetből induló fiatalokkal. A szervezet munkatársai, önkéntesei, mentorai révén segítséget nyújt a tanulásban, később a pályaválasztásban, és családgondozás is zajlik.

A fiataloknak mindemellett különböző csoportos tematikus foglalkozásokat is tart a Szeretetszolgálat, ahol a tudásmegosztás mellett fontos ügyekre is ráirányítják a gyerekek figyelmét. Így például központi téma - többek között - a drogprevenció és bűnmegelőzés, a pénzügyi tudatosság vagy épp a tanulási nehézségek leküzdése.

A Tanár című sorozat minden epizódjában egy fontos, a korosztályt érintő társadalmi témát dolgoz fel, ezért arra gondoltunk, hogy az egyik ilyen tematikus beszélgetésünkön a tanulási nehézségekről szóló részt megnézzük a gyerekekkel. Nagy örömünkre szolgál, hogy a beszélgetésre ellátogatott hozzánk a sorozat két főszereplője. Biztosak vagyunk benne, hogy a gyerekek számára maradandó élmény marad a találkozás és a beszélgetés is – mondta el Bakos Zsuzsanna, a program koordinátora.

Fontos, hogy megtalálják a gyerekek azt, ami valójában érdekli és motiválja őket.

A gyerekek kezdetben megszeppenten figyelték két színészt, aztán gyorsan bizalmukba fogadták őket és egy felhőtlen beszélgetés indult el. A fiatalok közül mindenki szeretne továbbtanulni, sokan közülük igazi hiányszakmák iránt érdeklődnek. Van, aki villanyszerelő, fodrász, rendőr vagy épp védőnő szeretne lenni.

– Olyan nincs, hogy mindenben jó valaki, nem is kell mindenben ugyanolyan jónak lenni. Fontos, hogy megtalálják a gyerekek azt, ami valójában érdekli és motiválja őket. És ha ez megvan, akkor a környezetüknek nagy felelőssége van abban, hogy megkapják a kellő támogatást céljaik eléréséhez – mutatott rá Nagy Ervin, színész.

bízzanak magukban, merjenek váltani

Trokán Nóra színésznő pedig arról mesélt, hogy gyerekkorában állatorvos szeretett volna lenni. Végül úgy alakult, hogy színész lett. De az állatok, a lovak szeretete végig kísérte az életét és el is végzett az állatorvosin egy lovakkal kapcsolatos kétéves képzést. 15 éve fotográfia is jelen van az életében és az utóbbi 5-6 évben egyre több ilyen jellegű feladat találja meg. – Manapság fontos, hogy minél több lábon álljunk. Ez egyfajta szabadságot is jelent. Én mindenképpen azt tanácsolom a gyerekeknek, hogy bízzanak magukban és ha úgy alakul, akkor merjenek váltani, változtatni – mondta el a népszerű színésznő.

A gyerekek a kulisszatitkok mellett számos jótanácsot kaptak a két színésztől, például azzal kapcsolatban, hogyan tudnak könnyebben verset tanulni.