Kevés energia marad a lélek nevelésére

A konferencia első napján Bese Gergő atya, iskolai lelkész a Fiúnevelés férfi minták nélkül című előadásában hangsúlyozta, hogy a legszentebb egység a család, a legnagyobb ajándék a gyermek és az ő elfogadása. Szólt arról is, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a léleknevelésre. A 21. században azonban ez nem könnyű, főleg akkor, amikor valaki hiányzik a családból. Azt tapasztalja, hogy a hozzá járó gyermekek 50 százaléka mozaikcsaládban él. Amikor egyedül marad a szülő, sok olyan problémával találkozik, amelyekre nehezen találja meg a választ. Gyakran olyan fájdalmakat hordoz korábbi kapcsolata miatt a magára maradó nő, amely korlátozza, hogy megjelenjen egy férfi az életében, a nevelésben. Ennek következményei már láthatók az általános iskola első osztályában is. A gyerekek az anyával maradtak otthon, a nagymama segített a nevelésben, az óvodában óvónénikkel töltötték el a napot, és az alsóban tanító néni várja őket. Ez az elnőiesedés nehezíti azok munkáját, akik segíteni szeretnének.

Hiányzik a gyerekeknek a férfikép

Elmondta, hogy ő a gyermekekhez férfiként lép oda, van olyan, aki számára ő jelenti az első férfiélményt. Úgy fogalmazott: lenyűgözi őket, mert a gyermekeknek nagy igényük van egy férfi jelenlétére. Sokan felnéznek rá, bizalom alakul ki a tanítványaival. Tőle sok olyan dolgot megkérdeznek ezek a gyermekek, amit édesanyjuktól nem tudnak vagy nem mernek. Párkapcsolati problémáról, intim kérdésekről is szoktak beszélgetni. Szerinte nem szabad prűdnek lenni, be kell avatni otthon a gyereket abba, hogyan ismerkedtek meg a szülők, mikor volt az első kézfogás, a csók, és az intim kérdésekre is meg kell adni a helyes választ. Megjegyezte azt is: a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyák fiainak 40 százaléka nem nősül meg.

Az apaság a legfontosabb szerep

Férfi értékek a XXI. században címmel tartott előadást Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója, hangsúlyozva: a férfiak életében a legfontosabb szerep az apaság. Tudományos kutatások igazolják, hogy egészségvédő faktorral bír számukra, ha családi közegben, apaként jól teljesítenek. Ennek ellenére a legtöbb egészségügyi negatív statisztikát a férfiak vezetik, mert kiégnek. Oka, hogy csak a munkahelyükön vannak jelen, így végletesen kiesnek a családi életből, nem tudják az értékeiket továbbadni. A válások 73 százalékát a nők indítják, kiszorítva a haza nem járó férfiakat a házasságból.

Régen is közös feladat volt a gyereknevelés

Erdélyiként – mint mesélte – azt látta, hogy a gyermeknevelés az apa és az anya közös feladata. A ház mögött elterülő földön dolgozó férfi és a háztartást vezető nő munkája összeadódott. A férfiak végig ott voltak a gyermekük életében, mintát mutattak nekik a párkapcsolatukkal, a családban betöltött szerepükkel. A városiasodás eredményeként ezt beáldozták a családok. Mindent pénzből kell megtermelni, hiszen nincs disznó, nincs háztáji. Kialakult az a tévképzet, hogy a férfinak kell eltartania a családot.

Nincs minta, pedig nagyon kellene

Az apává válás ma azért nehéz – mutatott rá –, mert nincs minta otthon. Sok családból hiányzik az apa, aki az apa életében sem volt jelen. Ezért elvesztették a férfiak azt a tudást, hogy fiúkat neveljenek. A férfivá nevelés célja pedig a családalapítóvá válás lenne.

Kijelentette: a férfi, a férj, az apa nélkülözhetetlen és pótolhatatlan. Akkor nyugodt egy család élete, ha egy személy feltétel nélkül, biztosan jelen van, bármi is történik. És ez csak a férfi lehet, mert ő alapította a családot. Sok nő irányítani szeretné a társát, de szerinte a férfiak vállalják fel a klasszikus értékeket, merjenek a sarkukra állni.

Ma délután Császár-Nagy Noémi pszichológus és Léder László, az Apa Akadémia megalapítója tart előadást 17-18 óra között a csalad.hu Facebook oldalán.