Amikor 17 éves lányom közölte, hogy a barátnőjével önkénteskednének – fesztiválbérletért cserébe – az egyik nagy nyári rendezvényen, szinte gondolkodás nélkül igent mondtunk. Ahogy azonban közeledett az időpont, egyre inkább elhatalmasodott rajtunk a pánik. Mire is mondtunk igent? Két gimnazista lány, egyedül egy sátorban, több napra. Visszatáncolni nem lett volna korrekt, inkább jól átgondoltuk, hogy milyen tanácsokkal és szabályokkal indítsuk őket útnak. Íme!

Beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés 

Szerencsés, ha szülőként rendelkezünk némi fesztiváltapasztalattal. De az adott rendezvényről is érdemes minden infót begyűjtenünk. Milyen a helyszín? Milyen típusú a fesztivál? Kik a fellépők? Önkéntesként milyen feladatok várnak rá?  Ha mi már képben vagyunk, beszéljük át a gyerekünkkel, hol, hogyan érdemes sátrat verni, milyen koncerteket fog megnézni, a munka, bulizás alatt hogyan tudja biztoságban tartani az értékeit.  A sátor felállítást pedig akár otthon is kipróbálhatjuk.   

Mit érdemes bepakolni? 

A későbbi idegeskedéstől megkíméljük a gyereket és magunkat is, ha olyan ruhákat, cipőket csomagolunk, amit nem sajnálunk, ha véletlenül eltűnik, elszakad. Érdemes beszerezni például egy övtáskát, amelyben a személyes értékeit tarthatja, ez legyen mindig nála, a koncertek alatt is!    

Ne maradjon otthon a naptej, a szúnyogriasztó, a telefontöltő vagy a szokásos gyógyszerek, fájdalomcsillapító és estére melegebb ruha. A sátorban alváshoz a hálózsáknál nincs praktikusabb. Csomagoljuk kézfertőtlenítőt, törlőkendőt, papucsot a zuhanyozáshoz!  

Étel, ital 

Van olyan fesztivál, ahová nem engedélyezett ételt, italt bevinni, ennek nézzünk utána előre! Ha lehet, intézzük együtt a bevásárlást. Vegyünk könnyen kibontható, nem romlandó ételeket, zöldség- vagy májkrém, tonhalsaláta-konzerv például jó választás lehet. Mivel alapszabály, hogy bontott üvegből és idegenektől nem szabad italt elfogadni, a legfontosabb, hogy legyen kamaszlányunknál kis kiszerelésű, eldobható palackos ásványvíz, üdítő, vagy mindig ilyet vásároljon a fesztiválbüfében!  

Alkohol…  

Ne áltassunk magunkat azzal, hogy a mi gyerekünk biztosan nem fog soha meginni egy pohár sört, bort vagy shot-ot. Erre nagy eséllyel egy fesztiválon is sor kerül, ami különösen veszélyes terep. Ez legyen a fesztivált megelőző beszélgetések egyik legfontosabb témája!  

Biztonság 

Egy koncerten könnyű elkeveredni a tömegben. Nem biztos, hogy két kamaszlánynak – bármennyire is imádják a fellépőt – az első sorban a helye. Beszéljük meg velük, hogy már a megérkezéskor tájékozódjanak, tudják, kihez lehet fordulni, ha baj van. Mindenütt kell lennie elsősegély-sátornak és vannak a helyszínen biztonságiőrök is. Egyezzenek meg egy kijelölt találkozási pontban arra az esetre, ha elveszítik egymást. Az pedig alapszabály, hogy soha ne merüljön le a telefon!  

Maradjunk kapcsolatban!  

Ami nem azt jelenti, hogy óránként hívogassunk a gyereket, minden rendben van-e és ezt mi se várjuk el tőle. Jó ötlet lehet, ha egyeztetünk egy állandó időpontot, napszakot, amikor bejelentkezik. És ugye nagyon örülünk, ha például a messengeren érkezik egy-egy fotó.       

Ha véletlenül nem ismerjük egymást a barátnő szüleivel, akkor itt a jó alkalom, hogy ezt megtegyük és természetesen cseréljünk telefonszámot. 

Emlékeztessük magunkat: fesztiválozni jó! Persze rejt magában veszélyeket, de alaposan felkészülve, lelki- és a hátizsákba pakolt útravalókkal kamaszgyerekeink és mi is felhőtlenül élhetjük meg a bulizós napokat.