Kiemelendő lehetőségként 2019-ben Magyarország rendezhette meg a 30. Nemzetközi Biológiai, illetve a 13. Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiákat. A 73 ország részvételével Szegeden megrendezett 30. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián Magyarország, a négy aranyéremmel – Kína mögött – a második legeredményesebb országnak bizonyult. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, és a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulói hozták el az aranyérmeket.

A Keszthelyen megrendezett 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián 46 országból érkeztek olimpikonok. Magyarországot két öt fős csapat képviselte az olimpián, ahol négy bronzéremmel és hat kiemelt dicsérettel emelték hazánk nemzetközi hírnevét.

A Rómában lezajlott 27. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpia idei fő témája a Kulturális örökség volt, ahonnan több dicsérettel tértek haza diákjaink.

Idén az 50. Nemzetközi Fizikai Diákolimpiának Tel-Aviv adott otthont. A magyar csapat 5 bronzéremmel tért haza. A 16. Nemzetközi Földrajzi Diákolimpián idén 43 nemzet 166 diákja vett részt Hongkongban. Az írásbeli fordulón két magyar ezüstérem született és dicsérettel érkeztek haza diákjaink.

A 31. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának idén Azerbajdzsán, Baku adott otthont. Egy arany- és három bronzérmet szereztek a magyar diákok.

Franciaországban rekord részvétellel (309 diák, 80 ország) zajlott az 50. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia. A magyar csapat két-két ezüst- és bronzérmet szerzett, így a nemzetek – nem hivatalos – rangsorában a tizenharmadik helyen zárt.

A 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia kolozsvári helyszínén 112 ország 621 diákja vett részt. A legtöbb ország a megengedett maximális létszámú, 6 fős csapattal szerepelt. A magyar diákok egy arany, három ezüst és két bronzérmet szereztek.

A dél-koreai Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián hazánkat képviselő diákok tudását két bronzéremmel, két dicsérettel, és egy „legjobb megoldás” különdíjjal értékelték.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 560 millió forinttal támogatta a magyar diákok részvételét – a felkészüléstől kezdve az utazási költségekig – a nemzetközi diákolimpiákon. A diákoknak és felkészítő tanáraiknak ezúton is gratulálunk – írta a tárca.

(fotó: Shutterstock)