Elérhető azoknak a pénzintézeteknek a listája, amelyeknél felvehető lesz a szabad felhasználású maximum tízmillió forintos hitel. A Bank360 pénzügyi kalkulációkkal foglalkozó oldal szerint nem csoda, hogy számos bank csap le a lehetőségre: az állam nemcsak a kamatfizetést vállalja át egy gyermek születése esetén, de a tőke visszafizetését is a második és a harmadik gyermek megszületése után.

Mindez nagyon erős garanciát jelent a bankoknak arra, hogy kamatostól látják viszont a pénzüket, azaz érdemes lesz a fiatal családoknak ilyen formában hitelezni.

Ugyanakkor még messze nem egyértelmű a pénzintézeteknek, mire számíthatnak a konstrukcióval kapcsolatban, és a jogszabályi keretek végleges ismertetésére várnak, például az állami kezességvállalás pontos feltételeire – írta a Magyar Nemzet.

Több bank is azt jelezte a pénzügyi híroldalnak, hogy a termék véglegesítése még odébb van, a kidolgozás jelenleg is tart. Az viszont egyértelmű, hogy hatalmas lesz az érdeklődés az új termék iránt: júliusban a bankok egyenként több száz, akár ezres nagyságrendű igénylésre számítanak, különösen azon kismamák körében, akiknél közeleg a szülés időpontja.

Az Erste Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank, a K&H Bank, a Budapest Bank, a Takarék-csoport, a Sberbank, a Gránit Bank, az UniCredit Bank és az OTP Bank erősítette meg, hogy indulnak a Babaváró hitellel a jogszabály július elsejei hatálybalépésekor.

Mindenesetre a Babaváró támogatás iránt érdeklődőknek több mint harminc napjuk van még arra, hogy alaposan átgondolják, tényleg érdemes-e kihasználniuk a támogatást.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke nagy segítségnek tartja a Babaváró hitelt, valamint a 2,5 milliós, nagycsaládosoknak járó autóvásárlási kedvezményt is. Kardosné Gyurkó Katalin kiemelte: egyedülálló Európában, hogy a jövő január 1-jétől Magyarországon személyi jövedelemadó-mentességet kapnak azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket neveltek vagy nevelnek.

Az elnök megemlítette az anyák életkori határának negyven évre emelését, így ugyanis a fiatalkori családalapításról már lekésett pároknak is megadatik az a lehetőség, amiről talán más esetben sokan már lemondanának.

Az ötgyermekes családanya úgy fogalmazott: a már hatályban lévő és a bevezetésre váró kedvezmények olyan fajsúlyúak, amilyenekről korábban álmodni sem mert az egyesület. Az elnök szerint mivel a kedvezmények kiegészítik egymást, egyik a másikra épül, így segítségükkel a jövő családjainak kialakulhat egyfajta életpályamodell.

A Családvédelmi akcióterv része a Nagyszülői GYED is, az erről szóló törvénymódosítás általános vitája ma zajlik az Országgyűlésben. A kormány szándéka szerint a dolgozó szülők a jövő év elejétől átadhatják GYED-jogosultságukat valamelyik – még nem nyugdíjas – nagyszülőnek.

A munkaerőpiaci szempontból aktív nagyszülők több unoka után több GYED-et is kaphatnak, de egy időben csak az egyikük.