A tavaly szeptemberben indított felsőoktatási képzésekre összesen 112 034-en nyújtottak be érvényes jelentkezést. A Felvi.hu statisztikái szerint a jelentkezők közel 19 százaléka a gazdaságtudományi képzések egyikét jelölte meg jelentkezési lapján. A képzési ág népszerűsége töretlen az elmúlt években.

Az Oktatási Hivatal által végzett kutatásból kiderül, hogy a fiatalok többsége az ágazatban elérhető magas jövedelmek miatt találja vonzónak a gazdaságtudományokat, de fontos számukra a karrier és a fejlődési lehetőség is.

Milyen pályát válasszunk?

A fiatalok pályaválasztását több (az interneten elérhető) pályaorientációs önismereti teszt segíti, emellett személyes tanácsadást nyújt a Fővárosi Pedagógia Szakszolgálat Továbbtanulás és Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézménye is. Málnási Gábor, az intézmény igazgatóhelyettese a hirado.hu-nak elmondta, hogy a továbbtanulási döntés előtt álló diákok egy része a középiskolai évei alatt tudatosan készül a pályaválasztásra, számos fiatal azonban támogatást, tanácsadást igényel, mert bizonytalanok az önismeret terén, nem eléggé tájékozottak a továbbtanulási, szakmaválasztási lehetőségek felől. Sokan nincsenek tisztában a választott képzés bekerülési feltételeivel vagy éppen a munkaerőpiaci kilátásaival.

Pszichológus tanácsadók segítik az önismeret elmélyítését képességek felmérésével és érdeklődési irányok feltérképezésével. A személyes konzultációk során a feltárt erősségek és érdeklődés megvalósítási lehetőségeit járják körül, és az illető számára fontos értékeket szem előtt tartva segítik az egyéni célok megfogalmazását, ehhez vezető tervek alkotását.

Nagy a bizonytalanság

Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő, a Panpeterstop.blog.hu alapító-szerkesztője úgy véli, a mai fiatalok teljesen más világban élnek, mint azok, akik tíz évvel ezelőtt kerültek sorsukat befolyásoló döntéshelyzetbe. A fiatalok körében nagy a bizonytalanság, nehézséget okoz hosszú távon gondolkodni.

– Annyira gyorsan változik a technológia, és olyan gyorsan változtatja meg az életünket, hogy nem tudhatjuk milyen szakmák lesznek a jövőben, csak azt valószínűsíthetjük, hogy sok szakma eltűnik – fogalmazott.

A mai óvodások 65 százaléka olyan munkát fog végezni, ami ma még nem is létezik. Többször kell munkahelyet és akár szakmát is váltani az ő nemzedéküknek. A jövő munkavállalóiként folyamatos pályakorrekcióra kényszerülnek majd – mondta Bereczki Enikő, aki gyakorlati tapasztalatokra alapozva úgy látja, a fiatalok körében általános problémát jelent az önismeret hiánya.

A mostani felvételi eljárásban 63 felsőoktatási intézmény 7602 szakot hirdetett meg. Változás, hogy egy emelt szintű érettségi vizsga megléte a feltétele a bekerülésnek. A jelentkezési határidő február 15.

(fotó: Shutterstock)