A rendszeres edzés télen rendkívül fontos: a szabadban végzett testmozgás erősíti az immunrendszert, a szívet, a tüdőt, javítja a vérkeringést, sőt a hidegnek köszönhetően több kalóriát éget el a szervezetünk. A téli sportolás arra is kiváló, hogy leadjuk a felszedett kilókat. Ha szerencsénk van és kisüt a nap, a kint töltött idő alatt rendkívül hasznos D- vitaminnal gazdagodhat a szervezetünk. Ezáltal erősödik az immunrendszerünk, és nagyobb eséllyel megelőzhetjük például a légúti fertőzéseket. A szabadban való edzés a hangulatunkra is pozitívan hat: csökkenti a stresszt és javítja a kedélyállapotunkat, amire a mostani nehéz időszakban különösen nagy szükségünk van. Ráadásul, ha szülőként jó példával járunk a gyermekeink előtt, a lurkókkal könnyebben megszerettethetjük a téli sportokat.

Mire figyeljünk?

A téli sportolás alapja a réteges öltözködés. Egyik fő szabály, hogy a legalsó ruházat legyen szintetikus, hogy könnyen elvezesse a testtől a verejtéket. Második rétegként viseljünk vastagabb, gyapjúból vagy más, jó hőszigetelő képességű anyagból készült ruhadarabot, legfelülre pedig könnyen szellőző, de víztaszító öltözetet húzzunk. Télen a sapka, a kesztyű és a meleg zokni is alapfelszerelésnek számít. Ilyenkor különösen fontos a bemelegítés. Bármilyen sportba is kezdünk, fordítsunk a szokásosnál több időt az izmok megnyújtására, ellazítására. A hideg időben se feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról! Télen nem érezzük a folyadék hiányát, azonban ugyanúgy izzadunk és emiatt izomgörcs léphet fel, ha az izomzat nem megfelelően hidratált. Érdemes tehát melegítő italokat, például meleg teát fogyasztanunk. Ha könnyen megfájdul a torkunk, kössünk meleg sálat/kendőt az orrunk és a szánk elé, így nem közvetlenül a metsző levegőt fogjuk belélegezni.

Bátran húzzunk futócipőt!

A futás egész évben mindenki számára hozzáférhető. eszköztelen sport. Aki rendszeresen rója a kilométereket, annak mindenképpen ajánljuk, hogy enyhébb téli napokon is tartson ki a kedvenc hobbija mellett. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy gondosan válasszuk meg a futóterepet! A betonon, aszfalton való futást felejtsük el, helyette keressünk kiépített futópályát vagy egy nagyobb füves területet. Ami pedig a lábbelit illeti: hideg, csúszós, jeges terephez válasszunk jól tapadó sportcipőt.

Téli túrázásra fel!

A természet télen is gyönyörű, és a hideg hónapokban teljesen új arcát mutatja. Egy közös családi kirándulás ideális szabadidős program ebben az évszakban is. Útközben megcsodálhatjuk a téli erdőt, a havas hegyeket, de hó nélkül is nagyszerű túrázási lehetőségek közül választhatunk. Nem kell más hozzá, csak megfelelő öltözet (jó meleg ruha), hátizsák egy kis élelemmel, egy termosz forró teával, egy jó meleg túrabakancs, és persze jól jön egy kis lelkesedés is. A sétálás maga jótékony hatású, ráadásként pedig túrázás közben a gyerekekkel lehet fagyott leveleket, bogyókat keresni, sőt, állatokat lesni is.

Miért jó szánkózni?

A szánkózás nem csak a gyerekek számára izgalmas élmény: ez a téli sport az egész családnak remek szórakozást ígér. Szerencsére ma már egyre biztonságosabb felszerelésekkel szánkózhatunk, így aztán a szülőknek sem kell aggódniuk a havon önfeledten sikló csemetéjük épségéért. Jóllehet a szánkózással kevés energiát égetünk el, de a jó hangulat, a téli napsütés miatt mégis érdemes ezt a mozgásformát is kipróbálni. Ráadásul a szeretteinkkel, barátainkkal együtt űzhető sport erősíti az összetartozást, a közös program hihetetlen élményt jelent kicsiknek és nagyoknak. Arról nem beszélve, hogy a dombon felfelé baktatás testmozgásnak sem utolsó.

Jégen a család

A korcsolyázás túl azon, hogy az egyik legnépszerűbb téli sport, szintén felettébb élvezetes családi program. Bár a járványhelyzet miatti korlátozó intézkedések értelmében a műjégpályák most nem üzemelhetnek, ha a tél is úgy akarja, és elég vastagra hízik a jég természetes vizeinken, nem kell lemondanunk a korizásról. A tavon való korcsolyázás minden alkalommal óriási élmény, de nagyon fontos, hogy mindig csak az arra kijelölt helyeken csusszanjunk, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés minket. A korcsolyázás kiválóan fejleszti az egyensúlyt és a (mozgás)koordinációt, növeli az állóképességet, javítja a koncentrációs készséget, erősíti a lábat és a törzset, és nem mellesleg jó zsírégető is. A korizás remek kikapcsolódás fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, mi több, egész életen át űzhető, kiváló társasági program, és nem utolsósorban viszonylag könnyen megtanulható.

Edzések otthon

Ha bármi miatt ódzkodunk a szabadban való edzéstől és nem szeretnénk a hidegben mozogni, akkor sem kell felhagynunk a sportolással a téli hónapokban, hiszen a lakáson belül is többféle lehetőség közül választhatunk. Ha a lassabb, elmélyültebb mozgást részestjük előnyben, a jóga, a pilates vagy például a bodyArt a nekünk való sportág. Otthon rendszeresen végezhetjük az edzőteremben elsajátított tornagyakorlatokat. Ha jellemzően saját testsúlyos edzésekkel tartjuk kondiban magunkat, akkor sincs akadálya az otthoni edzésnek. Ha pedig egy kis zenés kardiózásra vágyunk, elő a jól bevált edzők izzasztó DVD-ivel!