Intolerancia és allergia esetén az emberi szervezet eltérő fehérjékkel képez ellenanyagokat, előbbi tünetei ugyanakkor hasonlóan kellemetlenek tudnak lenni: közérzetromlás, gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, reflux előtünetek, fejfájás – nyilatkozta az InfoRádiónak Tamasi József belgyógyász szakorvos. Ezek hosszútávú ismétlődése pedig krónikus betegségek kialakulásához vezethet - tette hozzá a szakember.

Az ételek különböző összetevőire való érzékenység korábban kevésbé volt jellemző az emberekre, de az utóbbi pár évtizedben megfigyelhető élelmiszeripari és életmódbéli romlás kezd beérni, ami előhív olyan bajokat, amik ezelőtt nem voltak. Ha nem lesz változás, pár évtizeden belül szinte mindenki autoimmun beteg lesz - hívta fel a figyelmet.

Egyre több a glutén az élelmiszerekben

Leginkább a növényi és állati fehérjéknek az intoleranciája a jellemző, például a glutént nagyon rosszul viseljük, aminek a mértéke az élelmiszerekben ugrásszerűen megnövekedett. – Egyébként is egy, az ember számára méregről van szó, amire bizonyos szintű toleranciával rendelkeztünk, (…) de annyira el lett rontva a pékáruknak a minősége, hogy azt már a szervezet nem képes kivédeni – fogalmazott Tamasi József.

Volna mód időben figyelmeztetést adni arra, hogy valaki változtasson az étrendjén, csakhogy ehhez jóval nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítani a táplálkozásbeli, élelmiszeripari felvilágosításnak, valamint az elváltozások, érzékenységek korai labordiagnosztikájának. A szakorvos végezetül megjegyezte – nem normális dolog, ahogyan az ember néhány évtized alatt ilyen óriási fordulatot tett a táplálkozásában, amit évezredek alatt egész másképp szokott meg a szervezet.

(fotó: shutterstock)