A pajzsmirigyzavar a kismamák körében sem ismeretlen. Jellemzően akkor beszélnek róla a szakemberek, amikor a teherbe esést nehezíti meg, meddőséget kiváltva, de emellett érdemes beszélni az úgynevezett postpartum thyreoditis-ről, vagyis a szülés után fellépő pajzsmirigyzavarokról, hiszen sok tényezőt befolyásolnak a kismama életében. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos beszélt a szülés utáni pajzsmirigyzavarokról a ratkotunde.hu-nak.

A szülés utáni fáradság és túlsúly csapdája

A várandósság és a szülés kimeríti a szervezetet, ez nem is kérdés. Az sem meglepő, hogy egy új élet kihordása közben kisebb – nagyobb többletsúly is keletkezik, bár jó esetben ez szinte teljesen eltűnik a szülést követő néhány hétben. A kisbabáknak pedig az alvási ritmusa sem egyezik meg a felnőttekével, vagyis az, hogy egy kismama kimerült, és nincs ideje a súlyfelesleggel foglalkozni, egyáltalán nem meglepő. Talán ezért is lehetséges az, hogy a postpartum thyreoditis felismerése sokszor elsikkad.

Kinél fordulhat elő?

Azoknál a kismamáknál alakul ki nagy eséllyel a szülés utáni pajzsmirigy gyulladás, akiknél az autoimmun gyulladás már jelen volt a szervezetben. A várandósság alatt az immunrendszer csak visszafogottan működik, vagyis az autoimmun gyulladás is sokkal kevesebb gondot okoz. A szüléssel ez azonban megszűnik, és a gyulladás fellángolhat. Az is igen gyakori, hogy a beteg nem is tudja, hogy gond van a pajzsmiriggyel, így nem is tud olyan részletekre figyelni, amik pedig sokat számítanak.

Természetesen, ha gyanús tüneteket észlel magán a kismama, mindenképpen szakorvoshoz érdemes fordulni, mivel a gond sok esetben gyógyszeresen könnyen orvosolható. Mindemellett azonban fokozottan figyelni kell a várandósvitaminra is – mondja Angyal Géza.

Ma már a szakemberek döntő többsége javasolja a várandósvitamin szedését, hiszen kizárólag étkezéssel fedezni a megnövekedett tápanyagszükségletet kifejezetten nehéz az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, valamint a környezeti ártalmak miatt. A legtöbb várandósvitamin azonban nem képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek igényeit.

Tápanyagok és jód

Egy ilyen készítmény esetében fontos, hogy a várandósság három trimeszterének, illetve a szoptatásnak, valamint a babatervezésnek az igényrendszerét figyelembe vegye. A baba tervezése és az első trimeszter azonos tápanyagszükséglettel rendelkezik, hiszen a cél az élet megfoganásának támogatása. A második trimeszterben a szervrendszerek kialakulása, tökéletesedésének támogatása a cél, míg a harmadik trimeszter egyik legfontosabb feladata a baba súlyának növelése, így ebben kell segíteni a szervezetet.

Fontos szempont a jód megléte. A jód ugyanis egy alapvető fontosságú anyag a várandósság során, így szükségszerűen benne van a várandósvitaminokban is. Csakhogy a plusz jód bevitele fokozza a pajzsmirigy gyulladásos folyamatait, így semmiképp sem javasolt bizonyos pajzsmirigy problémák megléte esetén. Vagyis olyan várandós vitamint kell keresni, mely a megfelelő tagoltság és a szerves kötésű anyagok mellett jódmentes változatban is elérhető.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Sajnos a postpartum thyeroditis felismerése igen nehéz a már említett gondok miatt. Ugyanakkor, ha a kismama túlságosan is fáradt, ingerlékeny, esetleg gyakori a heves szívdobogás, túlzott fogyás, vagy éppen fordítva, a súlyfeleslegtől szabadulni képtelen, akkor érdemes szakemberhez fordulni, és kivizsgálni a pajzsmirigy esetleges problémáit. Jó esetben semmit sem találnak, ha azonban mégis, rengeteget javíthat a kismama közérzetén és egészségén a megfelelő kezelés megkezdése!


(Fotó: Shutterstock)