Hazánkban minden 25-65 év közötti nő ingyen méhnyakszűrésen vehet részt. Az érintettek saját érdekükben segítségért fordulhatnak a háziorvosukhoz, nőgyógyászukhoz, sok helyen akár a védőnőhöz is. Ha az első vizsgálat negatív eredményű, akkor azt háromévente ajánlott megismételni.

A részvételi arány növelését segíti a „Helybe visszük a vizsgálatokat” program, melynek részeként azokhoz a kistelepüléseken élő nőkhöz is eljut a citológiai vizsgálat, akik több éve nem voltak nőgyógyásznál.

A méhnyakrák időben felfedezve gyógyítható betegség. A méhnyakrák megelőzésére szolgál a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás, amelyet hazánkban 2014 óta térítésmentesen, kötelezően felajánlanak a 12. életévüket betöltött, hetedik osztályos lányoknak. Az érintett diákok háromnegyedénél kérték az oltást, ezzel a szülők igent mondtak gyermekük védelmére. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a hazai számadatok kimagasló eredményt (75 százalékos átoltottság) mutatnak: ezzel a HPV-oltást végző országok közül a magyar adat a legjobb a világon.

Az emberi erőforrások minisztere által meghirdetett új egészségkultúra program elsősorban a megelőzést, a betegségek elkerülését és az egészségben eltöltött életévek meghosszabbítását célozza.

Kérjük a lakosságot, hogy éljenek az állam által ingyen biztosított lehetőségekkel, és vegyenek részt a szűréseken – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

(fotó: Shutterstock)