Hány kisbabát ápolnak most a gyermekosztály koraszülött részlegén?

– Most tíz kisbaba fekszik nálunk. Nem mind koraszülött, vannak közöttük érett újszülöttek is, akik gondozását valamilyen fertőzés, sárgaság, vagy más egyéb ok teszi indokokolttá. Otthonról is veszünk fel két hónapnál fiatalabb betegeket, ha az szükséges.

Az apuka, a testvér is meglátogathatja őket, ha nincs járvány?

– Az apukák, nagyszülők igen, 18 év alatt az osztály nem látogatható.

Mi változott a korlátozás miatt?

– A fertőzésveszély és a látogatási tilalom miatt most csak az édesanyák jöhetnek az osztályra. Tőlük is azt kérjük, hogy aki bejön, költözzön is be. Arra most nincs lehetőség, hogy napközben itt tartózkodik, éjszakára hazamegy, majd reggel újra visszajön.

Hova költözhet az anyuka?

– A baba-mama szobába, ahol minden helyiségben csak egy anya és egy baba van.

Az országban elsőként indult az osztályon a Babales program. Az inkubátorban fejlődő koraszülött gyermekeket és családjukat online kötik össze, hogy – ahogy Önök hívják – „távoli öleléssel", vagyis a webkamerával a család minden tagja együtt lehessen.

– Három éve volt a próbatesztelés, két éve működik folyamatosan a program. Külföldön számos példa van már rá, mi ezeket követve rendezkedtünk be arra, hogy legyen szó egy pár napos, vagy hosszadalmas ápolásról, a család ránézhet a babára. Egy extrém koraszülött baba akár több hónapig is nálunk fejlődik. A webkamerának most azért lett fokozottabb jelentősége, mert sok édesanya a nagyobb gyermekei miatt nem tud beköltözni. Ebben az esetben a kamera segít, hogy ráleshessenek a kisbabájára. Ez a lehetőség akkor is segítség a családnak, ha az édesanya beköltözött, hiszen akkor a kisbabával együtt lehet kapcsolatban a családdal.

Folyamatosan működik a kamera?

– Nem, minden esetben mi irányítjuk. Ez egy zárt webkamerás rendszer. Hozzáférési kódot adunk a szülőknek, akik egy előre megbeszélt időben láthatják a babát. Jelenleg négy speciális kamera áll rendelkezésünkre.

Most a járvány idején is hazamehetnek a koraszülött babák?

– A hazaadás kritériuma nem változott. Amikor úgy látjuk, hogy a baba stabilan etethető, szépen nő a súlya, nem igényel már kórházi ellátást, elérte a 2 kilót, és otthon, a családban sincs beteg, akkor hazaengedjük. Természetes, hogy több hét, vagy akár hónap után együtt szeretne lenni a család. A korán született babák szüleinek alapból is nagyon nehéz, nemcsak az édesanyát, hanem az egész családot megviseli, megijeszti, szorongással tölti el a váratlan helyzet. Úgy érzem, hogy a koraszülött osztályok egyébként is mindent próbálnak megtenni azért, hogy oldják a feszültséget, segítsék a szülőket, ez a járvány alatt most még fokozottabban igaz. A webkamerás rendszer egy plusz lehetőség, ami talán szintén segít hozzájárulni ahhoz, hogy ez az időszak könnyebb legyen.

A 2,5 éves nagytesó webkamerán bátorítja koraszülött kishúgát

Molnár-Konczi Diána kisbabája, Zejna március 21-én született, 31 hét + 5napra.

– Nagyon váratlanul ért a koraszülés, vérzéssel indult otthon. Berohantunk a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára. Kiderült, azonnal császározni kell, mert levált a méhlepény.

Zejna 1630 grammal született, a koraszülött ellátást a kis súly indokolja, a kislány egyébként jól van.

– Altatás után azonnal jött a csecsemős nővér, aki segített abban, hogy az elő illetve anyatej biztosítása folyamatos legyen. Azóta a pici csak anyatejet kap. Eddig szondán keresztül táplálták, most már ügyesen elkezdett enni.

Zejna születése után a PIC osztályra került, ahol légzéstámogatást kapott. Pár nap elteltével már nem volt rá szükség, viszont a kis súlya és a táplálása miatt 24 órás felügyeletet igényel, ezért ide, a Szent János Kórház gyermekosztályára szállították. Diána is utána jött.

– Az a legnehezebb számomra, hogy nagyobbik 2,5 éves fiam, Zente otthon van, és most egy ideig nem találkozhatunk. Annak viszont mindannyian nagyon örülünk, hogy legalább a webkamera segítségével láthatjuk egymást, és Zente így barátkozhat a kistestvérével – meséli Diána. – Az apukájával illetve a nagyszülőkkel van most Zente, Hétvégére az anyósomékhoz mentek, ők kertes házban laknak, ott egy kicsit könnyebb lesz Zentének, mint a mi panellakásunkban.

Azt egyelőre nem tudja, mikor mehetnek haza, Zejnának legalább 2 kilónak kell lennie, hogy elhagyhassa a kórházat.


A témához kapcsolódó korábbi cikkeink: